Fikk ikke mat på tre døgn

Demente Einar Holst (89) fikk verken mat eller drikke da han lå med brukket lårhals i tre døgn før han ble operert på Sentralsykehuset i Akershus (SiA).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gamle mannen ble operert natt til i går etter at sønnen, Einar Johan Holst som er utdannet sykepleier, hadde sendt en illsint faks til sykehuset.

- Nå står det heldigvis bra til med far, men dette har vært en traumatisk opplevelse. Det er jo tragisk at man må gå til avisa og bli fly forbannet før det skjer noe, sier Einar Johan Holst.

Slett behandling

Til vanlig er Einar Holst pasient på Nesoddtunet bo- og behandlingssenter på Nesodden.

- Ved et uhell falt far ut av senga og brakk lårhalsen. Etter at røntgenbildene var gjennomgått, konkluderte vakthavende lege på Ski sykehus med at lårhalsen var brukket. Da var klokka 24 onsdag kveld, forteller Holst junior.

- Jeg vet jo ikke hvilke pasienter som ble prioritert foran far. Men vi kan ikke akseptere at en gammel og forvirret mann skal ligge fastende i tre døgn før det skjer noe. I tillegg var omsorgen som ble vist min far, under pari kurs. I faksen jeg sendte sykehuset, la jeg ikke fingrene imellom, sier han.

Regelbrudd

- Pasienter som faster, bør opereres innen 24 timer hvis det ikke oppstår problemer som gjør at man velger å se an situasjonen. Det hender jo også at andre pasienter må gå foran i operasjonskøen. Men det er for lenge å ligge fastende i tre døgn, sier pasientombudet i Akershus, Irma Iversen.

- Jeg skjønner godt at de pårørende reagerer på at den gamle mannen ble liggende så lenge, legger hun til.

Intravenøs føde har vært alt Holst senior har fått av næring de siste tre døgnene.

- La gå med det, men munnstell har mannen krav på, i hvert fall slik jeg er opplært. I går var han så tørr i munnen at han ikke greide å snakke. Tunga var opphovnet, tennene var gule og fulle av plakk og størknet spytt.

Huden på innsida av overleppa satt fast i tennene og løsnet fra leppa da han prøvde å snakke til meg. Ingen hadde heller tatt seg bryet med å fjerne det gule pusset som lå i øyekroken. Og to dager gamle skjeggstubber var godt synlig i ansiktet, forteller sønnen.

Har det bra

Lørdag ettermiddag kom Einar Holst tilbake til Nesoddtunet, nyoperert, vasket og stelt. Nå har han roet seg og har det bra.

- Da far møtte de pleierne han kjente, smilte han som en sol og sa han var glad for å være tilbake. Det var deilig, sier junior.

Sentralsykehuset i Akershus vil ikke kommentere saken.

<B>HJELPESLØS: - Omsorgen som ble vist min far, var elending, sier en opprørt sønn, Einar Johan Holst.