Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk ikke opp døra - på innsiden lå de døde oppå hverandre

34 mennesker mistet livet i den voldsomme brannen i et animasjonsstudio i Kyoto på torsdag. En 41 år gammel mann er mistenkt for å startet mordbrannen.

34 DØDE: 34 mennesker mistet livet i brannen i animasjonsstudioet i Kyoto på grunn av en 41 år gammel mann. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag morgen brøt det ut brann i et animasjonsstudio i den japanske millionbyen Kyoto. 34 mennesker er bekreftet omkommet etter at en 41 år gammel mann skal ha tatt seg inn i resepsjonen, tømt to kanner bensin og tent på.

19 av de omkomne ble funnet i en trapp som ledet opp til en utgang på taket. På bildene av det utbrente bygget, er denne klart synlig. Men det er også synlig at denne døra er lukket.

Nettopp det kan ha kostet de 19 menneskene livet da de ble funnet «oppå hverandre» på innsiden av den lukkede døra.

Lot seg ikke åpne

Ifølge nyhetsbyrået Reuters trodde politiet først at døra ikke lot seg åpne fra innsiden, men mandag ble det klart at røyken og ilden spredde seg så raskt at de ikke rakk å få opp døra.

Mange spør seg nå hvordan nettopp det kunne skje - hvordan ilden kunne spre seg så raskt.

Lederen for den nasjonale kommisjonen for offentlig sikkerhet, Junzo Yamamoto, fortalte mandag at de nå jobber med å skape et fullstendig bilde av hva som skjedde.

- Men spørsmålet om hvordan vi skal forhindre at slike ting skjer igjen, er et spørsmål det er ekstremt vanskelig å svare på, sa han.

Hoppet

Samtidig er det ting som tyder på at døra som ledet opp på taket ikke var ideelt utformet. Japan Times har vært i kontakt med en av de ansatte ved animasjonsstudioet som forteller at han har slitt med nettopp den døra tidligere.

Han beskriver døra som en «sjelden type», og at den skulle åpnes ved hjelp av to «metallstenger» på innsiden.

Samtidig har myndighetene understreket at bygget var i henhold til alle brannforskrifter.

Selv kom mannen seg ut ved å hoppe fra en balkong i andre etasje. Han pådro seg lettere skader i fallet.

- Mange av mine kolleger og venner som har jobbet med meg i gode og vanskelige tider mistet livet sitt i denne tragedien. Jeg håper at den mistenkte mannen må svare for det han har gjort, sa han.

41-åring mistenkt

41-åringen som er mistenkt for massedrapet ble pågrepet drøye 100 meter fra åstedet, men ligger fremdeles på sykehuset der han blir behandlet for brannskader på armene.

Ifølge vitner skal han ha ropt «dere dør», før han tente på bensinen.

Da politiet pågrep ham, skal han ha vært ikledd en rød t-skjorte. Flere vitner forteller at de har sett en mann i en tilsvarende rød t-skjorte i området rundt animasjonsstudioet i dagene før mordbrannen, og setter det i sammenheng med at 41-åringen skal ha planlagt angrepet.

Han skal også ha kommet med kommentarer som kan gi hint om motivet for udåden. Han skal ha sagt at studioet, som spesialiserer seg på å lage animasjonsserier av litterære verk, hadde «stjålet» hans roman.

Politiet ser nå på om det er hold i mannens påstander.

Sjeldent

Massedrap i denne kategorien er sjelden kost i Japan som har meget strenge våpenlover, men det forekommer likevel.

Til sammenlikning er antallet skytevåpen per innbygger mer enn hundre ganger høyere i USA enn i Japan.

Samtidig er Japan sammen med USA blant få industrialiserte land som fremdeles praktiserer dødsstraff. Bare i fjor ble 15 personer henrettet, noe som er det høyeste antallet siden 1993 da bruken av dødsstraff ble gjeninnført etter et midlertidig opphold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!