Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk ikke se på TV - begikk selvmord

Giftig hageplante tar liv på Sri Lanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det hele begynte for 25 år siden. To jenter nord i landet døde etter å ha svelget hvert sitt frø fra den giftige planten gul Oleander. Saken fikk enormt med mediaoppmerksomhet på Sri Lanka, og utviklet seg til å bli den mest «populære» måten å ta livet sitt på.

-Året etter var det 23 dødsfall, året etter der igjen 46, så 126, og slik har det bare fortsatt, sier doktor Michael Eddison, som har tilbrakt de siste ti årene på Sri Lanka, til BBC.

Fikk kjeft - døde

En jente ble bedt av moren om å gå og handle inn mat. Jenta nektet. Da hun fikk kjeft av moren, svelget hun et Oleanderfrø.

- Helsevesenet i landet oversvømmes med slike tilfeller. Unge mennesker svelger ofte slike frø for å hevne seg på folk. De får kjeft og forgifter seg selv, sier Eddison.

En annen, muslimsk jente ville se på tv under ramadan. Moren sa nei, så hun svelget et frø foran moren. Jenta døde innen kort tid.

Mange overlever 

Ikke alle disse protest-selvmordsforsøkene ender med døden. Dersom den forgiftede kommer seg tidsnok til sykehuset, og dersom sykehuset har behandling for giften, vil pasienten etter all sannsynlighet overleve.

THEVETIA PERUVIANA: Et frø fra den gule Oleanderen tilsvarer hundre digitalistabletter. Dersom et frø svelges, vil hjertet stanse.
THEVETIA PERUVIANA: Et frø fra den gule Oleanderen tilsvarer hundre digitalistabletter. Dersom et frø svelges, vil hjertet stanse. Vis mer

- Jeg møtte en gammel mann, en buddhist, på et sykehus i Pollonaruwa. Han hadde kranglet med kona, som mente at han brydde seg mer om naboens hunder enn om henne. Mannen, som følte at hans buddhistiske prinsipper var blitt rakket ned på, gikk ut i hagen og svelget et frø fra oleandertreet, forteller Eddison.

Mannen ble raskt tatt hånd om av familien og sendt til sykehuset, der han ble behandlet og overlevde.

Dyr motgift

Gul oleander, en plante av gravmyrt-familien, er svært vanlig på den tropiske øya. Den vokser vilt gatelangs, og er i tillegg svært populær som hekkplante mellom folks eiendommer. Inni den gule blomsten finnes ett dødelig frø, som ligner svært på digoxin, et stoff som får hjertet til å slå saktere. Digoxin kan i små doser brukes mot hjertesykdom og kreft, men store doser er dødelige, og et frø tilsvarer omtrent hundre tabletter.

I vesten har legene en motgift de gir til pasienter som har fått overdose av digoxin. Men en enkelt dose koster 3000 dollar, og det er mer enn befolkningen på Sri Lanka har råd til å betale.Å lage et billig alternativ er heller ikke prioritert på landets helsebudsjett. I stedet anmoder legene myndighetene om å sette i gang en kampanje for å få folk til å hogge ned oleandertrærne i hagene sine.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling