Fikk ikke spore Ann Helens mobil

Politiet ville spore den forsvunne trebarnsmorens mobil. Men Post- og teletilsynet sa nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er over ni måneder siden Ann Helen Karlsen (35) sist ble sett i en leilighet på Snøde i Tananger utenfor Stavanger, der hun var på fest. Men det er først i høst politiet virkelig har satt inn ressurser på å finne trebarnsmoren.

- Vi søkte om mobilsporing i august, men fikk avslag, sier Arne Pedersen, kriminalsjef ved Agder politidistrikt til Fedrelandsvennen.

Et vitne i saken har forklart at Karlsen sendte og mottok flere SMS-meldinger like før hun forsvant natt til søndag 6. mars i år. Det har ikke vært bevegelse på hennes bankkonto etter at hun forsvant.

Pedersen, som ledet Baneheia-etterforskningen, ble overrasket over avslaget. Politiet påklagde vedtaket, men Post- og teletilsynet opprettholdt vedtaket. Også retten sa nei til sporing av Lenas mobil.

- Vår oppfatning var at vi hadde jobbet lenge med saken, og kunne sannsynliggjøre at det var begått en straffbar handling, sier kriminalsjefen, sier Pedersen.

Strenge regler

Han mener de strenge reglene for mobilsporing i forsvinningssaker er en hemsko for politiet.

- Ved vanlige innbruddssaker kan vi som regel få tillatelse til mobilsporing. Men det er merkelig at vi ikke får det i forsvinningssaker, der vi ikke vet hva som har skjedd og behovet er mye større, mener Pedersen.

SAVNET TREBARNSMOR: Savnede Ann-Helen Karlsen forsvant for ni måneder siden. Politiet har ikke prioritert Karlsens forsvinning før nå. Her søker dykkkere i Risavika i nærheten av der Ann-Helen Karlsen sist ble sett i mars i år. Alle foto: Scanpix
SAVNET TREBARNSMOR: Savnede Ann-Helen Karlsen forsvant for ni måneder siden. Politiet har ikke prioritert Karlsens forsvinning før nå. Her søker dykkkere i Risavika i nærheten av der Ann-Helen Karlsen sist ble sett i mars i år. Alle foto: Scanpix Vis mer

Post- og teletilsynet bekrefter overfor Fedrelandsvennen at det er strenge regler i slike saker.

- Så lenge der er en leteaksjon, har ikke vi hjemmel til å gi politiet tillatelse til å spore mobiltelefoner. Det skal være en konkret mistanke om et straffbart forhold, sier Asle Fuhr, seksjonssjef i Post- og teletilsynet til Fedrelandsvennen.

Post- og Teletilsynet arbeider nå for en lovendring.

- Det hender at voksne folk stikker av, og det er ikke ulovlig. Men regelverket er problematisk i forsvinningssaker hvor det er tvil om det foreligger et straffbart forhold eller ikke.

FORSVUNNET: Ann Helen Karlsen (35) ble sist observert natt til 6. mars i år.
FIKK IKKE SPORE: Letemannskaper har forgjeves søkt etter Ann Helen Karlsen i forsvinningsområdet. Men på grunn av strenge regler har ikke politiet fått spore mobilen hennes.