Fikk ikke UD-melding: Mistet flyet

Lana Gazal og sønnen hennes skulle egentlig vært på flyet fra Kairo lørdag, men kom seg ikke over grensa i tide. Kort tid etter at flyet landet på norsk jord, kom likevel gladmeldingen.

MISTET FLYET: Lana Gazal og sønnen fikk ikke meldingen av UD fordi telekommunikasjonen på Gaza var nede. Det resulterte i at de ikke rakk flyet - men lørdag var likevel en god dag for familien Gazal. Foto: Privat
MISTET FLYET: Lana Gazal og sønnen fikk ikke meldingen av UD fordi telekommunikasjonen på Gaza var nede. Det resulterte i at de ikke rakk flyet - men lørdag var likevel en god dag for familien Gazal. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Annonse

GARDERMOEN, ULLENSAKER (Dagbladet): I over 40 dager har Abed Gazal bekymret seg for dattera Lana (21) og hans ti måneder gamle barnebarn, som har vært innesperret på den krigsherjede Gazastripen.

Tidligere denne uka fikk imidlertid Abed meldingen han hadde ventet så inderlig på: Dattera og barnebarnet Yahya sto endelig på lista over norske borgere som hadde fått tillatelse til å forlate Gaza.

Flyet med de første norske borgerne som har blitt evakuert fra Gazastripen, landet på Gardermoen lørdag kveld. Rundt 80 norske borgere var om bord.

- I dag skulle hun ha vært med på flyet til Norge, men det skjedde ikke, sier Abed til Dagbladet fra Gardermoen, kort tid etter at flyet med norske borgere fra Kairo landet i Oslo lørdag kveld.

De siste dagene har det vært store problemer med telekommunikasjonen på Gazastripen - og tidvis har internett- og mobilnettverket vært helt nede. Det førte til at Lana aldri mottok meldingen fra Utenriksdepartementet, der hun fikk beskjed om at hun hadde fått tillatelse til å forlate Gaza, forteller Abad.

LANDET: Det første flyet med norske borgere som har blitt evakuert fra Gaza, landet lørdag kveld på norsk jord. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LANDET: Det første flyet med norske borgere som har blitt evakuert fra Gaza, landet lørdag kveld på norsk jord. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ute i dag

På grunn av nettverksproblemene, visste ikke Lana at hun og sønnen var blant de 60 norske borgerne som hadde fått klarsignal til å forlate Gaza fredag.

Grytidlig lørdag morgen fikk dattera dekning igjen - og det første Abed gjorde var å be henne reise til grenseovergangen i Rafah.

UD har tidligere opplyst at personer som har fått tillatelse til å reise ut, men som av ulike grunner ikke kommer seg til eller over grensa, vil få en ny mulighet dagen etter.

- Akkurat nå fikk jeg heldigvis beskjed om at hun har kommet seg over på egyptisk side og er på vei til Kairo i buss, sier han til Dagbladet lørdag kveld.

- Hvordan føles det?

- Det er en blanding av glede og lykke. Jeg er glad for at dattera mi og barnebarnet mitt har kommet seg ut av krigsområdet.

Rundt 80 norske borgere på vei i fly fra Kairo til Norge. Video: Helena Ringheim. Reporter: Johannes Fjeld Vis mer

- Første jeg tenker på

Dagbladet møtte Abed, som selv er født og oppvokst i Gaza, i et rekkehusområde øst i Oslo i starten av november. Da åpnet han opp om den vanskelige tida og om bekymringene for de han er glad i.

Det er vanskelig å sove ordentlig vel vitende om at barn, barnebarn og storfamilie kan dø når som helst, fortalte han.

- Vi vet at all bombingen i Gaza gjør at noen mennesker lever og andre dør. Hvert sekund er sjansen større for at du kan dø. Det første jeg tenker når jeg våkner, er at jeg håper at det ikke kommer noen dårlige nyheter, sa Gazal den gang.

GRUSOM SITUASJON: Abed Gazal (50) har lengtet etter å få dattera Lana (21) og barnebarnet Yahya, hjem fra Gaza. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GRUSOM SITUASJON: Abed Gazal (50) har lengtet etter å få dattera Lana (21) og barnebarnet Yahya, hjem fra Gaza. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Abed møtte lørdag kveld opp på Gardermoen lufthavn, til tross for at verken dattera eller barnebarnet var om bord på flyet. Det gjorde han solidaritet med alle som har levd under de grusomme forholdene i Gaza - og fordi noen av vennene hans i dag har kommet trygt hjem.

- Nå håper jeg at familie, slektninger og venner i Gaza også skal få muligheten til å være trygge, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer