Corona i Trondheim

Fikk ikke virus-beskjed: - Kritikkverdig

Først uker etter at FHI skrev at en ny og potensielt mer smittsom deltavariant var påvist i Trøndelag, ble kommuneoverlegen i Trondheim orientert direkte. - Hadde vært veldig greit å vite, sier kommunedirektør.

NYE VARIANTER: Line Vold, avdelingsdirektør i FHI svarer på spørsmål knyttet til den nye varianten Delta AY.4.2. Video: Magnus Paus Reporter: Vilde Sofie Einan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

- Jeg synes at det er kritikkverdig at vi ikke har fått vite om dette når FHI har sittet med denne kunnskapen såpass lenge, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune til Dagbladet.

Allerede i ukerapportene for uke 43 og uke 42 skrev Folkehelseinstituttet (FHI) at den såkalte AY.4.2-varianten - en undertype av coronavirusets deltavariant - var påvist i Trøndelag.

Varianten kan ha egenskaper som gjør den mer smittsom, men det er foreløpig ingenting som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom, eller at vaksinene gir dårligere beskyttelse mot den.

- Av elleve tilfeller påvist nasjonalt i oktober er hele sju fra Trøndelag. Videre analyser vil vise om viruset er i spredning eller om det er en begrenset smitteklynge, skrev FHI i rapporten for uke 43, som ble publisert 3. november.

Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim ble imidlertid ikke gjort oppmerksom på at varianten var påvist i Trøndelag før en journalist fra NRK tok kontakt med henne mandag 15. november, forteller hun.

- Da var jeg ikke klar over denne varianten i det hele tatt, sier hun til Dagbladet.

Slik svarer FHI

Dagen etter - tirsdag - fikk Røsstad samme beskjed fra FHI, og samme dag sendte kommunen ut en pressemelding om varianten.

- Det var i går vi fikk vite direkte fra FHI at det er en andel av prøvene analysert fra oss som har denne spesielle undervarianten av deltaviruset. Den regnes for å være litt mer smittsom, men ellers oppfører den seg nokså likt, sier hun onsdag.

FHI er forelagt kritikken.

- Vi er i dialog med kommunen jevnlig, og utgir også disse ukerapportene, hvor det går an å følge med på hvilke undergrupper som finnes rundt omkring. Og så gjøres det også helgenomundersøkelser her som viser «kartet» på hva som sprer seg i landet.

Det sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Dagbladet.

- Så er det slik, så langt, at vi håndterer ikke de smittede med de ulike undergruppene av denne varianten på noe forskjellig vis. Så det gjør ikke en stor forskjell for håndteringen. Men det er klart at det kan være av interesse for kommunen hvis det oppstår en ganske stor andel av en ny variant som er ut som at den får fotfeste. Så det er noe vi vil være i dialog med Trondheim kommune om framover.

- Fikk ikke informasjon

Kommunedirektør Morten Wolden understreker at han ellers er godt fornøyd med samarbeidet med FHI og Helsedirektoratet.

- De har vært veldig på tilbudssida når det gjelder dialog og diskusjon rundt hvordan vi skal håndtere dette. Men vi hadde nesten daglig dialog med FHI forrige uke, uten at dette kom opp, sier han.

Wolden sier at han helst skulle sett at kommunen ble orientert om varianten tidligere.

- Det hadde vært veldig greit å vite da smittetallene begynte å stige så voldsomt, at dette er en variant som kan ta over i hele Norge. Det kan være en del av forklaringen på smittesituasjonen i Trondheim.

Han sier at han opplever at FHI i denne situasjonen ikke i tilstrekkelig grad har bidratt til å sette kommunen i stand til å forstå og håndtere sin egen smittesituasjon.

- Etter at vi fikk de store smitteutbruddene i Trondheim, spurte vi til og med om dette virkelig var den vanlige deltavarianten, eller noe annet - uten at vi fikk ny informasjon. Vi etterspurte informasjon om dette helt konkret, sier Wolden.

Line Vold i FHI sier at hun ikke er kjent med dette.

- Vi skal se litt nærmere på hvordan det har vært håndtert, sier hun.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

- Begynte å grave

Kommuneoverlege Tove Røsstad sier at varianten ikke har skilt seg ut fra tidligere deltavarianter i så stor grad at den har blitt et stort tema.

- Men ettersom media begynte å grave litt i det, ble vi informert av FHI, og samtidig spurt om det var noe spesielt vi har observert i den sammenheng.

FHI-seksjonsleder Karoline Bragstad sier til NRK at cirka 25 prosent av prøvene instituttet har fått inn fra Trondheim siden oktober inneholder denne varianten, og at forekomsten i kommunen har økt for hver uke.

- Ikke den store forskjellen

Røsstad tror at årsaken til at varianten ikke ble et tema tidligere, er at den «ikke skiller seg vesentlig ut» fra tidligere varianter av deltaviruset.

- Deltavarianten er i seg selv betydelig smittsom. En ti prosent økning på en allerede smittsom variant er kanskje ikke det som utgjør den store forskjellen. Vi opplever hele tiden at det kommer nye varianter.

Kommuneoverlegen er derfor ikke veldig bekymret for den «nye» variantens inntog.

- Vi er generelt sett bekymret for situasjonen, men ikke på grunn av denne nye varianten. Vi har mye smitte, og eldre hos oss blir alvorlig syke og legges inn på sykehus i så stor grad at vi har en utfordring på sykehuset.

Trondheim opplever også mye sykefravær i alle helseenheter, opplyser hun.

- Sykehus, fastleger, legevakt, hjemmetjeneste, sykehjem, over alt er det mye luftveisinfeksjoner og mange som er borte på grunn av ulike sykdommer, inkludert covid-19. Vi har en kjempeutfordring.

- Er det ikke en tilleggsbelastning dersom AY.4.2.-varianten smitter flere?

- Selvfølgelig er det uvelkomment om den smitter enda lettere. Men det er ikke det som velter lasset. Det er totalsituasjonen som er veldig krevende. Dette påvirker totalsituasjonen, men ikke veldig mye.

Hun mener det ikke ville hatt betydning for kommunens smittehåndtering dersom hun fikk beskjed om varianten fra FHI tidligere.

- De har vurdert utfordringene knyttet til denne varianten. Jeg tenker at det ikke ville påvirket tiltakene våre.

- Kunne gitt bedre vurdering

I uke 42 og 43 var varianten til stede i 36 prosent av sekvenserte virusprøver fra kommunen, og var «kraftig økende», ifølge kommunedirektør Morten Wolden.

- Selv om det er et lite utvalg som blir sekvensert, er man tydelig på at dette vil forsterke seg framover, og sannsynligvis allerede har gjort det i uke 44 og 45, sier han.

Han understreker at det neppe blir aktuelt å innføre nye tiltak som følge av AY.4.2.-varianten, og at det trolig heller ikke ville påvirket de tiltakene som allerede er innført.

- Samtidig hadde det vært greit å ha det med seg. Det kunne gitt et bedre fundament for våre vurderinger. Men vi skal nok håndtere dette også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer