Fikk ikke vite at Huitfeldt skulle profileres gjennom homoboka

Mette-Marit skrev forord i bok om å stå fram. Ble kritisert for å drive AP-valgkamp.

OSLO 20090623:               Kronprinsesse Mette-Marit under Aksepts årlige hagekonsert i anledning aidskonferansen Young Leaders Summit II i Fagerheimgata i Oslo tirsdag kveld. Mikrofoner .
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
OSLO 20090623: Kronprinsesse Mette-Marit under Aksepts årlige hagekonsert i anledning aidskonferansen Young Leaders Summit II i Fagerheimgata i Oslo tirsdag kveld. Mikrofoner . Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Tidligere soussjef ved Slottet, Carl Erik Grimstad, har kritisert kronprinsesse Mette-Marit for å ha skrevet forordet i en nylig utgitt bok som statsråd Anniken Huitfeld er redaktør for.

- Det er dumt av henne. Når boka gis ut en knapp måned før valget er det klart at den er en del av et valgkampopplegg, sier Grimstad til Dagbladet.

Han har utdypet sin kritikk overfor avisa Vårt Land:
- Kongehuset har en rolle: å være nasjonalt samlende. Den dagen de ikke lenger er det, er det ikke lenger behov for et kongehus.

Mette-Marit visste ikke
Nå viser det seg at kronprinsessen ikke ble gjort oppmerksom på at Huitfeldt skulle profileres som redaktør av boka.

12. mai i år sendte Barne- og likestillingsdepartementet et brev til kronprinsesse Mette-Marit med forespørsel om kronprinsessen ville kaste glans over ei bok om å komme ut som homofil.

Brevet er undertegnet av Kurt Ole Linn, som står som redaktør av den nyutgitte boka «Skapsprengerne» sammen med statsråd Anniken Huitfeldt.

departementets hjemmesider blir Linn presentert som seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen. Aschehoug forlag presenterer i tillegg Kurt Ole Linn som statsrådens taleskriver.

Brevet er også undertegnet av ekspedisjonssjef Arni Hole, noe som tydeliggjør at det dreier seg om en departemental bokutgivelse.

I brevet til kronprinsessen blir ikke Anniken Huitfeldts sentrale rolle i bokprosjektet nevnt med et ord.

Dagbladet har fått tilgang på intern korrespondanse om saken som viser at Huitfeldt hele tida var tiltenkt en sentral rolle ved bokutgivelsen.

I et notat til Samlivs- og likestillingsavdelingen 23. april i år skriver Kurt Ole Linn følgende:

«Boka er selvsagt noe som vil brukes til å profilere både statsråden og departementet.»

Slottet ønsker ikke si annet enn at kronprinsessen sa ja til departementets bokforespørsel fordi hun mener arbeidet er viktig.

- Kronprinsessen er glad for å være med på dette viktige holdningsskapende arbeidet i skolen. Dette er et område hun har vært opptatt av lenge, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til Dagbladet.

- Redaktør for alle publikasjoner
Departementsråd Jon Blaalid i Barne- og likestillingsdepartementet påpeker at Anniken Huitfeldt er fagstatsråd og øverste ansvarlige for Barne- og likestillingsdepartementets politikkområder.

- Barne- og likestillingsminister Huitfeldt er per definisjon ansvarlig redaktør for alle publikasjoner som utgis i regi av departementet på samme måte som liknende bokprosjekter og publikasjoner i andre fagdepartementer, sier Blaalid gjennom en e-post fra kommunikasjonsavdelingen.

Departementet sier boka gis ut som et ledd i Barne- og likestillingsdepartementets handlingsplan for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Formålet er å skape et rausere og romsligere samfunn for alle, og boka skal deles ut til landets ungdoms- og videregående skoler. Boka kommer derfor ut til skolestart.

Departementet sier videre at statsråden, i profileringsarbeidet og lansering av boka har lagt vekt på å tone ned sin egen rolle og i stedet framhevet de sterke enkelt-historiene i boka.

- Medredaktør Kurt Ole Linn er en del av kommunikasjonsavdelingen som har til oppgave å profilere departementet og den til en hver tid sittende statsråd. Kurt Ole Linn forfattet notatet til fagavdelingen og bekrefter at statsråd Anniken Huitfeldt aldri på noe tidspunkt har bedt om å bli profilert personlig i forbindelse med boka Skapsprengere, sier Blaalid og legger til:

- Barne- og likestillingsdepartementet har ansvaret for arbeidet mot diskriminering og for likestilling, og har spurt Kronprinsesse Mette-Marit om å bidra til departementets bok. For oss er det viktig at Kronprinsesse Mette-Marit bidrar i skolens arbeid for likeverd.


OSLO 20090513: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt svarte onsdag på spørsmål i Stortingets spørretime.
Talerstolen, mikrofoner .
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
OSLO 20090513: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt svarte onsdag på spørsmål i Stortingets spørretime. Talerstolen, mikrofoner . Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer