Fikk ikke vite om etterforskning

Oslo-politiet var ikke klar over at Ahmad Najumuddin Faraj (46) var under etterforskning av det hemmelige politiet (PST). Derfor fikk han nye reisedokumenter 2. august i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens spionjegerne i de to øverste etasjene på politihuset på Grønland etterforsket mulla Krekar, kunne den 46-årige dypt religiøse muslimen spasere inn og hente seg et nytt reisebevis.

- Ingen kommentarer, er det eneste Ingrid Dagestad, sjef for kontraterrorseksjonen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil si.

I utgangspunktet kan mulla Krekars besøk på politihuset se ut som en gedigen polititabbe. Det er det nødvendigvis ikke.

Faktum er at det vanlige politiet ikke har eller skal ha tilgang til de strengt hemmelige registrene og arkivene hos PST.

Og nettopp fordi reglene ble fulgt, var det umulig for politiet i Oslo å vite at mulla Krekar var under etterforskning av sikkerhetspolitiet.

- Det var ingenting i våre papirer som tilsa at Ahmad Najumuddin Faraj ikke skulle få fornyet reisedokumentene, sier informasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal ved Oslo politidistrikt.

Politiets sikkerhetstjeneste ville i går ikke si noe om statusen til mulla Krekar i Norge.

Er Ahmad Najumuddin Faraj fortsatt siktet og under etterforskning? Og er han etterlyst av norske myndigheter?

- Vi kommer ikke til å kommentere verken konkrete eller prinsipielle spørsmål vedrørende mulla Krekar nå, sier Ingrid Dagestad.

Oslo-politiet derimot bekrefter at så vidt de vet, vil mulla Krekar ikke bli arrestert, dersom han blir sendt fra fengslet utenfor Amsterdam og «hjem» til Norge.