Fikk inn livsviktig utstyr til nedbrent sykehus

Stor dag for kriserammet helsetjeneste i Nord-Afghanistan. Spør legene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har vært helsekrise i Nord-Afghanistan etter at sentralsykehuset i provinshovedstaden Mazar-I-Sharif brant ned til grunnen i september i fjor.

Siden da har norske og tyske ISAF-mannskaper stått på for å bistå det lokale helsevesenet i å opprettholde akuttberedskapen ved det nedbrente sykehuset, som er hovedsykehuset for 6-10 millioner mennesker i den nordlige provinsen.

- Etter brannen har vi forsøkt å støtte så god vi kunne. Blant annet gikk hele sykehusapoteket opp i flammer, og de har måttet slutte med alle planlagte operasjoner. Bare akutte ting som blindtarmer og alvorlige skader etter ulykker blir behandlet, sier sjefen for det norske militære feltsykehuset i byen, oberstløytnant Morten Anderssen.

Anderssen og overlege Helge Rønningen stiller på nettmøte fredag klokken 12.00. Send inn ditt spørsmål nederst på siden!

Vanskelige forhold

På grunn av brannen og mangel på utstyr må de omlag 400 ansatte på det afghanske sykehuset avvise syke som ikke har livstruende skader.

For å sikre at ikke det lille operasjonsutstyret de har blir kastet bort, blir alvorlig skadde liggende et par dager før de opereres, slik at legene føler seg sikre på at den skadde overlever, og at operasjonsutstyret dermed ikke brukes forgjeves.

- Vi har hjulpet dem med telt, strøm, lys, varme og gode råd. Vi har også besøkt sykehuset minst to dager i uka, og bistått med vår kompetanse der det har vært behov, sier Andressen.

NYTT UTSTYR: Overlege ved det norske NATO-feltsykehuset i Mazar-I-Sharif, Helge Rønningen, gjennomgår det nye ortopediske utstyret som vil revolusjonere behandlingen av alvorlige bruddskader ved det kriserammede sentralsykehuset i provinsen. Foto: Det norske feltsykehuset
NYTT UTSTYR: Overlege ved det norske NATO-feltsykehuset i Mazar-I-Sharif, Helge Rønningen, gjennomgår det nye ortopediske utstyret som vil revolusjonere behandlingen av alvorlige bruddskader ved det kriserammede sentralsykehuset i provinsen. Foto: Det norske feltsykehuset Vis mer

Julegave

Men i dag kunne de norske soldatene overrekke den hittil største julegaven til det kriserammede sykehuset. Transportflyet som kom fra Norge inneholdt et formidabelt lass medisinsk og kirurgisk utstyr, inkludert skruer og plater for å behandle alvorlige bruddskader.

Utstyret vil redde livet til en mengde afghanere som rammes av den vanligste ulykkesformen i landet - trafikkulykker.

På grunn av manglende utstyr og penger har sykehuset til nå behandlet slike brudd med gips og sengeleie i strekk. Det innebærer ofte varig invaliditet, og at pasienten mister evnen til å arbeide og brødfø seg selv og sin familie etter å ha blitt rammet av ulykken.

- 30 om dagen

- Hver dag mottar sykehuset omlag 30 personer med alvorlige skader - oftest etter trafikkulykker. Disse har kompliserte brudd, og uten behandling med skruer og plater mister de førigheten og bevegelsen i leddene, forteller Anderssen til Dagbladet.no.

Det er Forsvaret som har bevilget en halv millioner kroner for å kjøpe inn utstyret til sykehuset. Ved siden av å gi ekstra god pris, har utstyrsleverandørene Synthes og Medeco donert ekstra utstyr for flere hundre tusen kroner - blant annet 30 000 par med kirugiske hansker.

- Dette vil først og fremst bety enormt for enkeltmennesker her i Afghanistan, der alvorlig skadde ikke bare får bedre sjanser til å redde livet, men får førigheten tilbake og blir helt arbeidsfør igjen etter en ulykke, sier Anderssen.

Fikk inn livsviktig utstyr til nedbrent sykehus

Beskytter norske soldater

Men gaven er ikke ren veldedighet fra norsk side. Forsvaret ser på prosjektet som god styrkebeskyttelse for de norske soldatene.

- Ved at lokale ser at vi hjelper, og bidrar til et bedre helsevesen for regionen, håper vi det øker velviljen og sympatien for norske soldater - og med det sikkerheten, sier Anderssen.

Men for soldatene og spesielt sanitetspersonellet ved det norske feltsykehuset betyr det langt mer, understreker han.

- Dette er en helt annen verden. Her kjemper befolkningen mot sykdommer som for lengst er utryddet i Europa, som spedalskhet, tuberkulose og syster så store som basketballer. Vi er så heldige hjemme i Norge, og vi som jobber her nede føler at vi har vunnet i lotto hver dag fordi vi har det så bra, sier han.

Sammen med overlege Helge Rønningen svarer han på dine spørsmål om sanitetsforholdene i Afghanistan - både for de norske soldatene og afghanerne.

Send inn ditt spørsmål nå!

STOR GAVE: I dag kom containerlasset fram med medisinsk forbruksutstyr, moderne ortopedisk utstyr og 30 000 kirurgiske engangshansker.
SIKKER VINNER: Sykehussjef Mirwais Rabi takker Morten Anderssen og de norske Isaf-styrkene for hjelpen. Forsvaret håper utstyr og hjelp vil bidra til å øke anseelsen til Isaf og norske soldater slik at de løper mindre risiko i Nord-Afghanistan.
BRANT NED: Sentralsykehuset i Mazar-I-Sharif, som er hovedsykehuset for mellom 6 og 10 millioner mennesker, brant ned til grunnen i september i fjor.