Fikk jobbtilbud, ble rasende på Raymond Johansen

Varaordfører Kamzy Gunaratnam ut mot Rødt: - Populister som ikke tar klimasaken på alvor og ikke vil lytte når politikken blir komplisert.

VILLE IKKE BLI VARAORDFØRER: Men i dag liker Kamzy Gunaratnam jobben sin så godt at hun ikke ønsker å ta steget opp som ordfører. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VILLE IKKE BLI VARAORDFØRER: Men i dag liker Kamzy Gunaratnam jobben sin så godt at hun ikke ønsker å ta steget opp som ordfører. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Kamzy Gunaratnam (31) ble Oslos yngste varaordfører for fire år. Den gang syntes hun ikke noe særlig om det.

- Da Raymond Johansen ville gjøre meg til varaordfører sa jeg først klart nei. «Jeg har ikke tid til de greiene der», tenkte jeg. Men Raymond var bestemt, han nektet å gi seg, sier Gunaratnam.

- Hvorfor ville ikke du?

- Jeg ville bli leder av byutviklingskomiteen og drive med politikk. Men Raymond var sikker på at jeg kunne være en stemme for unge i Oslo, spesielt dem med fremmedkulturell bakgrunn.

- Fikk han rett?

- Jeg håper da det. Og da pappa fikk høre at jeg ble varaordfører begynte han å gråte.

- Gråt du?

- Nei, jeg var fortsatt forbanna på Raymond, sier Gunaratnam og ler høyt.

Vil ikke bli ordfører

Hun kalles helst Kamzy, og i dag trives hun så godt som varaordfører at hun rett og slett ikke ønsker å ta steget opp som ordfører i Norges mest folkerike kommune. Vendepunktet var muligheten til å holde en tettere dialog med Oslos ungdom.

RØDERE OG GRØNNERE: Sentrumsvelgere i Oslo må pent finne seg i at byen blir rødere og grønnere slik det ser ut på målingene nå, ifølge Kamzy Gunaratnam. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RØDERE OG GRØNNERE: Sentrumsvelgere i Oslo må pent finne seg i at byen blir rødere og grønnere slik det ser ut på målingene nå, ifølge Kamzy Gunaratnam. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Marianne Borgen gjør en fantastisk jobb som ordfører. Hun er mye tryggere i den rollen enn jeg noen gang kunne blitt. Jeg tror jeg kan gjøre en forskjell som varaordfører. Ordførerjobben krever en moderlig figur som Marianne.

- I vår var det en kampanje i Oslo Ap for å få deg til å stille til valg som ordfører?

- Ja, den måtte jeg roe ned litt. Det ble noen alvorsprater med enkelte i partiet. Man kan ikke drive en kampanje når man går til valg på samme blokk som dagens ordfører.

Ap-krise

Arbeiderpartiet sliter tungt i Oslo. Ifølge snittmålinger på Pollofpolls.no har partiet en oppslutning på 22,6 prosent. Det er ned 9,4 prosentpoeng fra valgresultatet i 2015. Og selv om venstresida ser ut til å beholde flertallet, er storebror Ap er nå avhengig av vekst hos SV, Rødt og MDG. Og dermed vil maktbalansen internt i byrådet endre seg.

- Tidligere har problemet vært at Ap ikke har hatt store nok venner til å få flertall. Nå har vi det, og det er veldig bra. Vi kan ikke klage over at våre venner vokser.

- Et fall på nesten ti prosent. Når er det krise i Oslo Ap?

- Du snakker som om vi ikke har gjort en god jobb med å styre byen.

- Det virker ikke sånn sett ut fra målingene?

SER RØDT: Gunaratnam kaller partiet Rødt populister. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SER RØDT: Gunaratnam kaller partiet Rødt populister. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Men vi har vært flinke! Selvfølgelig ønsker Ap alltid å være størst mulig, men det aller viktigste er å bevare flertallet på venstresida i byen. Klarer vi det, er jeg fornøyd.

- Og da blir Oslo enda rødere og enda grønnere?

- Ja! Og det er kjempeflott.

- Ikke hvis man er lillavelger som ikke ønsker å gi fløypartier for mye makt?

- Norge har et fløyparti i regjering. Og det bør ikke bekymre noen at Oslo blir rødere og grønnere. De største problemene i Oslo er sosial ulikhet og klima. Ap er et styringsparti som betaler ned gjeld og samtidig tror at aktiv politikk kan utgjøre en forskjell i folks liv.

- Et spark til Rødt

Gunaratnam sier hun har opplevd hvor stor lille Oslo kan være. Hun dro fra Apalløkka skole på Grorud til Oslo Handelsgym på vestkanten som 16-åring og merket de voldsomme kulturforskjellene.

Hun insisterer på at samarbeidet mellom de tre byrådspartiene (Ap, MDG og Rødt) og samarbeidspartiet Rødt går knirkefritt. Med unntak av bompengene, da.

- Det er tverrpolitisk enighet om Oslopakke 3, men her er ikke Rødt på linje med oss. Klima er den største solidaritetskampen i vårt tid og Rødt bryr seg rett og slett ikke så mye, sier Gunaratnam og legger armene i kors.

- Det var et spark til Rødt. Mange vanlige folk som bor utenfor sentrum, som for eksempel min far som kjører til jobben som kokk hver dag, betaler mindre i bompenger nå, legger hun til.

- Du mener Rødt ikke bryr seg om klima?

- Jeg setter spørsmålstegn ved det, ja. Rødt er et populistisk parti, de er opptatt av å fange sakene som er i vinden til enhver tid. Nå er det bompenger. Vi har laget mange gode budsjetter sammen med Rødt i Oslo, men når saker får mye oppmerksomhet, så vil Rødt ikke lytte til at ting er komplisert.

- Rødt forenkler politikken i for stor grad?

- Ja, de ser ikke saker i sammenheng.

- Kanskje ikke så rart Støre kvier seg for å sitte i en regjering med Rødt?

- Man må være tydelig på at vi foretrekker Rødt framfor Frp. Og så må Rødt forstå at hvis de vil lage politikk, ikke bare rope så høyt som mulig i media, så behøver de Arbeiderpartiet. Vi må jobbe sammen. Det må Rødt forstå.