Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk jobbtilbud fra First House

Men Erik Solheim takker nei.

VIL IKKE BLI LOBBYIST: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som får sparken i Kongen i statsråd i dag. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VIL IKKE BLI LOBBYIST: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som får sparken i Kongen i statsråd i dag. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Solheim, som i dag offisielt kastes ut av regjeringen i Kongen i statsråd, har allerede fått jobbtilbud fra PR-byrået First House.

First House-partner Bjarne Håkon Hanssen skal etter det Dagbladet forstår ha tatt kontakt med Solheim via sms. Men Erik Solheim takker høflig nei tilbudet.

- Det er hyggelig å bli spurt, og det er få statsråder jeg har satt sånn pris på å få jobbe sammen med som Bjarne Håkon. Men dette er nok ikke noe jeg kunne tenke meg å jobbe med, sier Erik Solheim, som ennå ikke hadde gitt Hanssen et svar da han snakket med Dagbladet i går kveld.

Samler toppene
Administrerende direktør i First House, Per Høiby, sier dette:
- Det kan jeg ikke bekrefte. Jeg vil aldri kommentere en slik prosess, uansett om det var noe i det eller ikke.

Dersom eksministeren hadde takket ja, hadde han vært i selskap med en rekke andre toppbyråkrater, eks-statsråder og eks-statssekretærer som den seinere tida har gått til lobby- og konsulentjobb i PR-bransjen. Trolig ville han fått staten som kunde. First House er det byrået som har rekruttert ivrigst fra statsminister Jens Stoltenbergs mannskaper. I går ble det kjent at Morten Wetland, som for tiden jobber i New York som Norges FN-ambassadør, går over til byrået. Ikke lenge før meldte Stoltenbergs tidligere statssekretær Torbjørn Giæver-Eriksen overgang. Byrået har fra før knyttet til seg tidligere statssekretær Ketil Lindseth og tidligere statssekretær og rådgiver for Stoltenberg, Jan-Erik Larsen. Bjarne Håkon Hanssen, har tidligere vært statsråd og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. I tillegg jobber det tidligere Høyre- og Frp-politikere samt eksjournalister i byrået.

Kan gå til FN
Hva Solheim nå skal jobbe med, har han ikke rukket å bestemme seg for. Eksstatsråden var i utgangspunktet fast ansatt i UD som spesialrådgiver. Men det er ikke vanlig at eksstatsråder fortsetter å gå i gangene når de er avsatt. Ifølge Dagbladets kilder kan en FN-jobb, eksempelvis den som blir ledig etter Wetland, være aktuelt.

Erik Solheim er sammen med Kristin Halvorsen den mest erfarne SV-statsråden. Reaksjonene har vært blandet etter at det i går ble kjent at han har fått sparken. Tre nye SV-statsråder kommer inn for Solheim og Tora Aasland; Bård Vegar Solhjell som miljøminister, Heikki Holmås som bistandsminister og Inga Marte Thorkildsen som barne- og likestillingsminister. SV-veteraner har uttrykt misnøye med Audun Lysbakkens drastiske utskifting. Miljøbevegelsen er splittet. SV-ledelsen ønsker ikke å kommentere saken før den offisielt blir kjent i dag, og har forholdt seg tause.

Massiv støtte
Solheim selv skal ha tatt beskjeden fra Lysbakken svært dårlig, og skal ha vært uenig i avgjørelsen. Etter at saken ble kjent har han fått en mengde støtteerklæringer fra kjente og ukjente i inn- og utland, deriblant fra FNs miljøsjef Achim Steiner og EUs klimakommisær Connie Hedegaard. Nå er han i bedre humør.

- Jeg skal begynne å gå av oftere. For maken til dag med hilsener og ros har jeg aldri opplevd, sier Solheim til Dagbladet.

I dag vil han holde en egen pressekonferanse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling