Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fikk kalde føtter

17-åringen, som hevder hun er tvangsgiftet, skal ha blitt bekymret da hun fikk forsørgeransvar for ektemannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet.no): Forsvareren til den 44 år gamle familiefaren, som er tiltalt for å ha tvangsgiftet datteren sin med en ukjent mann i Irak, hevder ekteskapet var frivillig.

Dette skal jenta ha sagt til flere vitner, men senere har hun endret forklaring da det gikk opp for henne hva ekteskap innebærer og ansvaret som følger.

Dette hevdet advokat Jan F. Glent i retten i dag.

Fryktet utgifter

17-åringen snakket med en kontaktperson på skolen sin, og fortalte at hun planla å få mannen sin til Norge gjennom en familiegjenforeningsordning. Da ble jenta fortalt hva slags økonomisk forpliktelse som følger om man ønsker familiegjenforening.

Norsk lov krever at den som er i Norge, og som ønsker sin ektemann eller samboer hit til landet, må kunne forsørge den som kommer til landet gjennom ordningen. I tillegg kreves det en viss boplikt forut for gjenforeningen.

Intensjonen bak regelverket, som ble innført i 2003, er å være et av flere tiltak mot tvangsekteskap.

Nabogutt

17-åringen gikk på videregående skole i Drammen da hun giftet seg, og hun planla å bli hjelpepleier i fremtiden. Nå bor hun på et hemmelig sted, og orker foreløpig ikke å gjennomføre skolegangen sin.

Retten har forsøkt å finne ut hvordan det unge ekteparet kom i kontakt med hverandre første gang. Ingen i familien har kunnet svare skikkelig på det, men i retten i dag kom det frem at gutten i Irak er nabo til farmoren til 17-åringen. Han er litt eldre enn sin kone.

Faren hevder han aldri har snakket med svigersønnen sin, hverken før eller etter giftemålet.

Han hevder også at han ikke visste hvem svigersønnen var før hans datter giftet seg med ham.

Denne 17 år gamle jenta hevde å ha blitt tvangsgiftet av sin far og bror. Hun bor nå på hemmelig sted med ny familie. Bistandsadvokat Monica Lindbeck (t.v) snakker her med henne i en rettspause i Drammen tingrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!