Fikk kjeft av Jens

Miljøvernministeren fikk kjeft etter lovnad om utslippsreduksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jens Stoltenberg skal ha satt miljøvernminister Helen Bjørnøy på plass etter at hun garanterte et norsk CO2-kutt på minst 20 prosent.

- Jeg kan garantere at regjeringen vil foreslå et CO2-mål som er minst like strengt som det EU-kommisjonen har foreslått. Vi skal ikke være dårligere enn EU, sa Bjørnøy (SV) til Aftenposten tidligere denne måneden.

Lenger enn EU

Miljøvernministerens kommentar kom etter at EU-kommisjonen 10. januar foreslo for medlemslandene i unionen å vedta et CO2-kutt på 20 prosent i forhold til 1990-nivå i løpet av de neste 13 årene. Bjørnøy var åpen for å gå enda lenger, og sa hun syntes Naturvernforbundets krav om 30 prosent kutt hørtes ut som et godt utgangspunkt for en norsk debatt, skriver NTB.

Men Jens Stoltenberg likte ikke Bjørnøys konkrete uttalelser, skriver Aftenposten. Ifølge avisens kilder skal regjeringssjefen i svært klare ordelag fortalt Bjørnøy at den slags forskuttering av regjeringens politikk vil han ikke ha noe av. Én kilde beskriver det som en uvanlig sterk reprimande, en annen som «på grensen til regelrett kjeft».

Vil ikke tallfeste
Stoltenberg uttalte mandag til Dagsavisen at han ikke vil tallfeste noe CO2-mål før regjeringen selv har vurdert saken i løpet av våren.

Men Bjørnøy gir seg ikke, og uttalte til NTB mandag at «det er riktig som statsministeren sier at vi ikke har konkludert om de konkrete tallene ennå, men jeg står fast ved uttalelsen om at vi ikke skal være mindre ambisiøse enn EU».

Helen Bjørnøy får støtte fra Norges Naturvernforbund, som mener regjeringen nå må komme med et offisielt mål for utslippskutt.

GA REFS: Statsminister Jens Stoltenberg refset miljøvernminister Helen Bjørnøy etter at hun lovte at Norge skulle redusere sine klimautslipp med minst 20 prosent innen 2020. Foto: SCANPIX
GA REFS: Statsminister Jens Stoltenberg refset miljøvernminister Helen Bjørnøy etter at hun lovte at Norge skulle redusere sine klimautslipp med minst 20 prosent innen 2020. Foto: SCANPIX Vis mer

-Norge må som et minimum garantere at vi skal sette like ambisiøse nasjonale mål som EU, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

I EU går det mot et mål om å redusere utslippene med 20 prosent innen

2020 uansett hva som skjer i forhold til en ny klimaavtale. Kommer en ny

avtale på plass, vil EU redusere sine utslipp med 30 prosent.

- Nå må statsministeren og finansministeren snarest støtte dette ambisjonsnivået. Det vil være i tråd med de klimapolitiske signalene i statsministerens nyttårstale. Uten et tydelig mål for utslippsreduksjon og konkrete tiltak, blir talen stående igjen som tomme ord, sier Lars Haltbrekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer