Fikk kjøreledning i hodet

Etter å ha klatret opp på et parkert lokaltog for å tagge, kom 17-åringen i kontakt med kjøreledningen over toget. Gutten døde momentant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med to kamerater hadde 17-åringen allerede rukket å spraymale deler av togvognen før ulykken på Filipstad i Oslo inntraff lørdag ettermiddag.

- Vi fikk kontakt med den ene av de to kameratene, som løp fra stedet, lørdag kveld. Han ga oss identiteten på den omkomne, sier vaktleder Roger Hjertø ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt til NTB.

Tok fyr

Naboene til NSBs oppstallingsplass meldte først fra om en eksplosjon og brann i 16.45-tiden lørdag. Flere hørte et voldsomt smell og så deretter åpne flammer på taket av bakerste vogn i det parkerte lokaltogsettet.

Først 20 minutter etter at politiet ble varslet, skjønte man at det var et menneske og ikke toget som hadde tatt fyr.

17-åringen fikk 16.000 volt gjennom kroppen og døde trolig momentant.

Gjennom kilder i tagge-miljøet greide politiet lørdag kveld å komme i kontakt med den ene av de to kameratene, en 18-åring, som forskremt løp fra stedet etter å ha sett den grufulle hendelsen.

- Han har bekreftet hendelsesforløpet, sier Hjertø.

Politiet var i kontakt med de pårørende til 17-åringen sent lørdag kveld. - Vi kom

mer ikke til å gå videre med saken. 17-åringen blir rutinemessig obdusert, sier Hjertø.

Mulig å komme inn

NSB benytter området på Filipstad i Oslo til å parkere lokaltog som ikke er i trafikk.

- Området er ikke åpent for allmennheten, men det er ikke vanskelig å komme inn hvis man absolutt vil. Men det er livsfarlig å oppholde seg der, for selv om det ikke er strøm i togene, er sporområdet tilkoblet, sier vakthavende informasjonssjef Harry Korslund i Jernbaneverket til NTB.

Ifølge NSB bruker selskapet 10 millioner kroner årlig på å fjerne tagging fra togsettene.

- Vi kjører aldri ut et tog som er blitt tagget på. På den måten håper vi å gjøre det mindre gjevt å drive hærverk på vårt materiell. Dagens hendelse er bare tragisk, og viser hvor farlig det kan være å oppsøke tog for å tagge, sier vakthavende informasjonssjef Arvid Bårdstu i NSB til NTB.

NTB