- Det hele begynte med at vi fikk et forferdelig trist brev i postkassa fra naboer som mente at vi ødela hele gata vi bor i, forteller May Britt Weierud (66) til Dagbladet.
I starten av desember gjorde hun og mannen akkurat som de har gjort de siste tre åra:
De pyntet det én meter høye korset de har hengende på husveggen med julelys.
Det har aldri vært noe problem tidligere, forteller 66-åringen. Men plutselig dumpet det et anonymt brev ned i postkassa til ekteparet seint på kvelden.
I brevet, som er signert «fra gode naboer», står det blant annet at naboene synes korset «ødelegger den fine gata» og at de ikke er «spesielt glade for å se på det».
De ber ekteparet, som er bosatt på et lite tettsted i Drammen kommune, om å ta ned korset og henge det på et mindre synlig sted.
- Vi håper at dere tar henvendelsen til følge og fjerner det, slik at vi alle kan få en fin adventstid, avslutter brevsender.
Brevet ble først omtalt av Verdinytt.no.

«Hva gjør vi nå?»
- Jeg ble så lei meg, jeg kan nesten ikke beskrive det. Vi trives enormt godt her, men akkurat da følte jeg meg utstøtt og at alle var imot oss. Også synes jeg det var så innmari feigt, sier Weierud.
Selv er hun og mannen kristne. De mener det må være rom for at jula fortsatt er en kristen høytid og at man feirer med religiøse symboler, selv om jula ikke har den samme betydningen for alle i dag.
- Jeg synes det er trist at noen blir provosert av korset. Jeg respekterer de som velger å feire Allah eller Buddha. Som kristen er jeg opptatt av at vi mennesker skal respektere hverandre, sier 66-åringen.
Etter at hun og mannen hadde fått brevet, følte de seg rådville.
- Jeg tenkte: «Hva gjør vi nå? Vi må gjøre noe», sier Weierud, og fortsetter:
- Vi lurte først på om vi skulle gå fra dør til dør, men vi visste ikke hvem vi skulle gå til. Så da satt jeg meg ned og skrev et innlegg på Facebook, og så startet hele bøtteballetten, sier hun og humrer over telefonen.

Støtteerklæringer fra naboer
I Facebook-innlegget, som nå er slettet, kalte hun handlingen for «tragisk og sjokkerende». Hun delte også bildet av bilde av brevet.
- Etter det har jeg nærmest sittet i telefonen kontinuerlig. Det tok helt av. Jeg har fått støtteerklæringer fra landet rundt, og flere medier har tatt kontakt for å skrive om saken, sier 66-åringen.
Hun forteller at det gjorde inntrykk da hun ble oppringt fra en i Tromsø som selv ikke var kristen, men som likevel håpet ekteparet skulle henge opp flere kors på huset sitt.
Flere skal også ha spurt om mannen hennes kan snekre et tilsvarende kors til dem på bestilling.
På kort tid ble saken dermed snudd til noe positivt for Weierud.
- Jeg vil nesten kalle det et julemirakel. Vi har fått besøk av naboer som tar avstand fra brevet, og som overhodet ikke vil ha noe med det å gjøre. Og vi har fått brev fra andre naboer, som sier at de synes det er fint med korset og ønsker oss en god juletid.
Har ikke hørt fra brevsender
Ekteparet bor innerst inne i en blindvei med rundt 15 hus. Selv etter all medieoppmerksomheten, har de fortsatt ikke hørt noe mer fra naboene som skal ha sendt brevet.
- Men vi er veldig takknemlig for alle de naboene som har vist støtte. Jeg fikk først bare lyst til å reise bort, men nå går jeg bare rundt og smiler, sier 66-åringen.

Selv synes hun det er mye rar julepynt som henges opp hvert år, uten at hun ønsker å legge seg bort i det.
- Ikke så langt unna står det en nisse på fire-fem meter i plast, andre har blinkende tivoli-lys på husene sine. Vi må respektere hverandre, selv om vi ikke liker alt alle andre gjør, sier Weierud og avslutter:
- Så det korset, det blir ikke tatt ned før 1. januar.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!