Corona

Fikk klar anbefaling: Besøksforbud

Dagen før Oslo innførte nye tiltak, anbefalte Folkehelseinstituttet forbud mot private sammenkomster. Jusprofessor mener det ville vært i strid med regelverket om kommunen bare fulgte FHIs vurdering.

SA NEI: FHI anbefalte forbud mot private sammenkomster i Oslo. Så langt gikk det ikke. Foto: Shutterstock / NTB
SA NEI: FHI anbefalte forbud mot private sammenkomster i Oslo. Så langt gikk det ikke. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Anbefalingen kommer fram i endringen av forskriften om forebygging av coronasmitte i Oslo, som ble ferdig utformet tirsdag. Byrådet skriver i saksdokumentet for endringen at Folkehelseinstituttet i et brev datert 14. mars rådet Oslo til å forby private sammenkomster helt, med noen få unntak.

I brevet kommer FHI med følgende oppfordring:

«Forby private sammenkomster i eget hjem. Enslige og barn/ungdom under 20 år kan ha 1-2 faste besøkende. Tiltaket skal uansett ikke være til hinder for nødvendig hjelp i hjemmet for dem som har behov for det.»

Da byråd Raymond Johansen inntok podiet og la fram de nye forskriftene mandag kveld, var anbefalingen imidlertid ikke tatt hensyn til. I stedet ble det innført begrensning om maksimalt to besøkende samtidig i private sammenhenger.

Eneste utvei

Ifølge dokumentet fra Byrådet ble dette gjort «for å gjøre regelen enklere å forstå for Oslos borgere, og for å sikre at alle som har et særlig behov kan ha et par nærkontakter».

I forskriftsendringen kommer det fram at Byrådet anser begrensningen på to besøkende som forholdsmessig ut ifra smittesituasjonen. Det argumenteres blant annet med at smittesporingen i hovedstaden viser at ti prosent av smitten kan spores til private sammenkomster. Vurderingen er derfor at å få ned smitten ikke kan oppnås med mindre inngripende tiltak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer