Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk klarsignal fra Pakistan

Etterforskerne plukket opp kodet melding til de mistenkte terroristene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et notat fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet, Department of Homeland Security, som CNN har fått tilgang til, viser at personene som er mistenkt for å skulle sprenge ti fly, fikk klarsignal fra Pakistan.

Etterforskerne har tolket den kodede meldingen som «utfør angrepet nå», og en kilde hos britiske myndigheter bekrefter opplysningene overfor tv-kanalen.

Meldingen ble plukket opp få dager før politiet slo til mot de angivelige terroristene.

Fikk tips

Notatet har også mer detaljert informasjon om hvordan den angivelige terroraksjonen skulle gjennomføres. Blant annet har et tips fra en sentral person i det muslimske miljøet i Storbritannia vært meget sentralt.

En nabo av en av de mistenkte terroristene har også spilt en viktig rolle i politiets etterforskning.

Antiterroretterforskere brukte både telefonutskrifter, epostovervåking og bankutskrifter for å skaffe seg et detaljert bilde av terroraksjonen.

De pågrepne personenes pengebruk, knyttet dem tett sammen, melder CNN.

image: Fikk klarsignal fra Pakistan

Opplysninger som den britiske etterretningstjenesten MI-5 mottok de siste fem dagene før politiet gikk til aksjon, tydet på at terrorangrepet var nært forestående.

Politiet har etter alt å dømme vært på sporet av gruppen i lang tid, men det var først de siste to ukene de ble klare over at målet var passasjerfly som skulle til USA.

Tannkremtuber

Det går også fram av notatet at massedrapet skulle utføres ved at terrorister smuglet eksplosiver om bord i flyene ved hjelp av drikkeflasker eller tannkremtuber. Detonatorene skulle skjules i mobiltelefoner og MP3-spillere.

24 personer ble pågrepet i England da politiet slo til. Én av mennene ble løslatt i går. Seks personer ble pågrepet i Pakistan i forbindelse med terrorplanene, mens 40 ble arrestert i Italia i går.

Etterforskerne tror at saken også har forgreninger til Tyskland, men så langt er det ikke kommet meldinger om pågrepne der.

image: Fikk klarsignal fra Pakistan
SJEKKER: Det er iverksatt grundige sikkerhetsprosedyrer på flyplassene etter at planene ble avslørt.