TIL TØRK: Claire Mountjoy mottok et anonymt brev «på vegne av lokale forretninger», som ba henne om å ikke henge klesvasken til tørk på utsida av sitt eget hus. Foto: SWNS / NTB Scanpix
TIL TØRK: Claire Mountjoy mottok et anonymt brev «på vegne av lokale forretninger», som ba henne om å ikke henge klesvasken til tørk på utsida av sitt eget hus. Foto: SWNS / NTB ScanpixVis mer

Fikk klesvask­kritikk. Så kom «opprørsbyens» rørende svar

Lokalbefolkningen stilte seg bak Claire Mountjoy, og plutselig hang klær til tørk over hele byen.

Forrige uke fikk britiske Claire Mountjoy et anonymt brev «på vegne av lokale forretninger», som ba henne om å ikke henge klesvasken til tørk på utsida av sitt eget hus. Da samlet lokalbefolkningen i «opprørsbyen» seg til en protestaksjon.

Det var på en varm sommerdag i Colyton i grevskapet Devon at Mountjoy bestemte seg for å la tørketrommelen få hvile. Der og da ante hun ikke at det ville skape harme blant enkelte.

Fikk brev

Men minst én person ble altså støtt av Mountjoys valg av sted for å henge opp klesvasken. I et anonymt brev fikk hun en «vennlig» forespørsel om å ta i bruk tørketrommelen, eller i det minste tørke klærne inne i stedet.

«Vi jobber alle hardt for å holde den vakre byen vår blomstrende og fin», står det skrevet i brevet.

«Vi forstår at huset ditt ikke er så stort, og at det ikke er uteområder for guttene dine, men kan du vennligst vurdere å bruke tørketrommelen eller henge klesvasken inne i stedet?»

I brevet tar den anonyme avsenderen også til orde for at det kan virke sjenerende for tilreisende.

Delte det på Facebook

Mountjoy synes at det var svært merkelig at noen kunne bli så støtt av noe slikt, og likte ikke måten det ble tatt opp på.

- Det ville vært bedre å ha hatt en fin dialog om det, sier hun ifølge The New York Times.

Dermed bestemte hun seg for å dele innholdet på Facebook, noe som fikk massiv respons blant lokalbefolkningen.

De bestemte seg for å støtte Mountjoy, og onsdag avholdt flere av Colytons 2000 innbyggere en storstilt protestaksjon. Plutselig hang en medborger opp bh'en sin i flaggstanga, og ved dagens ende kunne man se underbukser, sokker og skjorter hengende utenfor hus og butikker i byen.

- Man kunne se det i gate etter gate. Det var som en slags militæroperasjon, sier en av demonstrasjonsdeltakerne, Paul Arnott til The New York Times.

Rørt

Hovedpersonen selv ble rørt over å se at lokalbefolkningen stilte seg bak henne, og tok avstand fra den anonyme avsenderen av brevet.

- Det viser det fantastiske samholdet lokalsamfunnet i Colyton har - det er kjent som den mest opprørske byen i Devon. Den holdningen sitter fortsatt i folket, sier hun til The Telegraph.

- Støtten til Claire har vært utrolig. Antallet folk som har stått bak denne protesten er briljant. Brevet er helt latterlig, og ingen av oss støtter personen som står bak. Et sted må man kunne tørke klesvasken, sier en av dem som var med på å organisere aksjonen, Gail Jarman.

For å forstå bakgrunnen til byens rykte som «opprørsby», må man helt tilbake til 1685. Det året døde flere innbyggere i Colyton i opprøret som hadde til hensikt å styrte kong Jakob II av England. Opprøret er best kjent som Monmouthopprøret.