<strong>FIKK KLAR BESKJED:</strong> KrF og med leder Knut Arild Hareide fikk i dag klar beskjed av landets miljøorganisasjoner om å ta ansvar for å styrke klimameldingen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
FIKK KLAR BESKJED: KrF og med leder Knut Arild Hareide fikk i dag klar beskjed av landets miljøorganisasjoner om å ta ansvar for å styrke klimameldingen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Fikk klimalekse av samlet miljøbevegelse

- Klimameldingen står til stryk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdagens frist for politikerne i energi- og miljøkomiteen på Stortinget til å bli enige om innholdet i klimameldingen, nærmer seg med stormskritt.

Samtidig hadde Kristelig Folkeparti (KrF), som kan få en avgjørende rolle som vippeparti, i dag et møte på stortinget med en samlet miljøbevegelse.

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, var til stede på møtet, og forteller at miljøorganisasjonene ga samstemt beskjed til partileder Knut Arild Hareide og stortingsrepresentant Tore Storehaug som sitter i energi- og miljøkomiteen.

- Vi sa til KrF at de har et særskilt ansvar som vippeparti, sier hun.

- Vi skulle selvfølgelig ønske regjeringa tok det ansvaret, men meldinga de har lagt fram står til stryk, så nå er det Stortingets oppgave å gjøre mer enn kosmetiske endringer. Forslagene til reelle kutt ligger der, så det eneste det står på er politisk vilje, sier Lundberg.

Hun mener KrF må sette hardt mot hardt i forhandlingene om klimameldingen.

- De må la det være miljøet som styrer, og sikre flertall for tiltak som fører til utslippskutt i Norge, uavhengig av hvem som fremmer forslagene, sier hun.

Klimameldingen ble lagt fram av daværende Klima- og miljøminister Vidar Helgesen i juni 2017.

Meldingen beskriver hvordan Norge skal kutte 40 prosent av utslippene i såkalt «ikke-kvotepliktig sektor» (hovedsakelig transport, landbruk, bygg og avfall), i perioden 2021 til 2030. Ifølge Miljødirektoratet omfatter dette halvparten av Norges CO2-utslipp.

Det vi trenger er at alle gjør mer på hjemmebane Silje Ask Lundberg, Leder for Naturvernforbundet
<strong>- STÅR TIL STRYK:</strong> Silje Ask Lundberg, leder for Naturvernforbundet, ber KrF ta ansvar som vippeparti og sikre en sterkere klimamelding. Foto: Naturvernforbundet
- STÅR TIL STRYK: Silje Ask Lundberg, leder for Naturvernforbundet, ber KrF ta ansvar som vippeparti og sikre en sterkere klimamelding. Foto: Naturvernforbundet Vis mer

Meldingen skal etter planen vedtas av Stortinget 3. mai, men fristen for politikerne til å bli enige om innholdet, er torsdag denne uka.

Kutt hjemme, eller kutt borte?

Helt siden meldingen ble lagt fram har den fått sterk kritikk fra miljøbevegelsen. De mener den inneholder altfor få konkrete tiltak for å kutte Norges utslipp her hjemme, og i stedet lener seg for tungt på kvotekjøp og andre såkalte «fleksibilitetsmekanismer» i EU-regelverket.

Da meldingen ble lagt fram sa Vidar Helgesen at om lag to tredjedeler av utslippskuttene skal tas hjemme.

- EUs energipolitikk er ikke god nok. Hvis alle land benytter fleksibilitetsmekanismene fullt ut, vil de totale kuttene bli små. Det vi trenger er at alle gjør mer på hjemmebane, hevder Lundberg.

I klimameldingen skriver regjeringen at bruk av fleksibilitetsmekanismene gir «reelle globale reduksjoner på tilsvarende måte som reduksjoner i Norge».

- Forventer at det ryddes opp

Ragnhild Waagaard, senior klima- og energirådgiver i Verdens naturfond (WWF), var også på møtet med KrF.

- Det viktigste vi tok opp var at Norge må ta klimapolitikken hjem, og minimere bruk av EUs fleksible mekanismer. Hvis Norge skal få en god omstilling til lavutslippsamfunnet, må vi starte nå, i stedet for å kjøpe oss fri, sier hun.

- Vi forventer at det nå ryddes opp i hva som er ambisjonen for nasjonale utslippskutt. Den samme oppfordringen går også til Venstre, som kom inn i regjering etter at klimameldingen ble lagt fram. Det finnes en rekke forslag med tiltak og virkemidler for å omstille Norge og kutte utslipp. Det er bare å ta dem i bruk.

Tore Storehaug, stortingsrepresentant for KrF, skriver i en SMS til Dagbladet at de fikk «mange gode innspill å følge opp», men han vil ikke kommentere klimameldingen før innstillingen blir levert på torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer