Fikk klump i magen da Breivik nevnte hans seks måneder gamle datter

- Det var veldig ubehagelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik fikk i dag lov til å lese opp en 16 sider lang tale der han forklarer sitt verdenssyn og hvorfor han utførte angrepene 22. juli.

Blant de feilaktige påstandene han la fram i retten var at Dagbladet-journalist og -kommentator Marte Michelet hadde konvertert til islam og hadde fått barn «med en berber».

Breivik hadde Michelet «høyt» på sin fiendeliste og sa i retten at hun påvirket AUF-ungdommene ideologisk.

- Det var veldig ubehagelig. Vi vet at han har nevnt henne en rekke ganger, til og med i det første avhøret som ble foretatt mens han fortsatt var på Utøya.  Det spesielle nå var at han eksplisitt refererte til vårt barn, sier Marte Michlets mann, Ali Esbati, som i motsetning til Michelet var på Utøya 22. juli.

Refereres som forræderi - At hun har fått barn med meg, som ser ut som jeg gjør og har den bakgrunnen jeg har, refereres til som en måte å begå forræderi mot Norge på, sier Esbati.

- Ideen om at det norske folk oppløses og at vårt barn er en trussel, ikke på grunn av noe hun har gjort, hun er jo bare seks måneder, men bare ved å eksistere.

-  Hvordan reagerer du på å høre dette?

- Det gir en klump i magen. Man tenker på det, man tenker på henne, sier Esbati om den lille datteren.

Han sier at han ikke egentlig ble sjokkert over Breiviks synspunkt.

- Men han ble eksplisitt på det og det er klart at når han sier det på den måten så kjennes det i magen og man blir kald. Da er det fint at han sitter bak lås og slå og kommer til å gjøre det i lang tid framover, sier Esbati, som påpeker at det finnes flere andre som deler Breiviks verdensbilde.

- Måten vi kan beskytte oss selv og henne på i framtiden er ikke å sette alle disse bak lås og slå, men å få en politisk utvikling som gjør at disse ideene får mindre rot i norsk offentlighet og europeisk virkelighet, sier Esbati.

Latteren setter seg fast Ali Esbati var i retten Breivik forklarte seg i dag, men kom etter at Breivik hadde framsatt påstandene om familien hans.

Han sier noen av Breiviks andre uttalelser provoserte ham. Samtidig var han forberedt på det meste som kom.

- Selv om han sier forferdelige ting så har vi hørt det før. Det er sterkt, men ikke sjokkerende. Noe er til og med lattervekkende, men latteren setter seg fast i halsen i og med at han faktisk har gjennomført det han har gjort. Grunnen til at han er her nå er at han faktisk har tatt livet av mange mennesker, påpeker han.

NEVNT I RETTEN:  Marte Michelet, Ali Espati og deres lille datter ble nevnt i Breiviks forsvarstale i retten dag. Foto: Steinar Buholm
NEVNT I RETTEN: Marte Michelet, Ali Espati og deres lille datter ble nevnt i Breiviks forsvarstale i retten dag. Foto: Steinar Buholm Vis mer