Fikk knusende beskjed

Det sto om uker da mamma Abbie (23) fikk den avgjørende telefonen.

ALVORLIG: Lille Camiyah ble bare gulere og gulere, og mamma Abbie (23) forberedte seg på det verste. Foto: Kennedy News and Media
ALVORLIG: Lille Camiyah ble bare gulere og gulere, og mamma Abbie (23) forberedte seg på det verste. Foto: Kennedy News and Media Vis mer
Publisert

Da lille Camiyah Burton var tre uker gammel, oppdaget mamma Abbie McClean (23) at dattera hadde blod i avføringen.

Den nyfødte jenta ble hastet til sykehuset i Birmingham, skriver nyhetsbyrået Kennedy News and Media.

Alvorlig sykdom

Der fant legene ut at Camiyah hadde unormal farge på avføringen, et kjent symptom på gulsott. Etter en rekke tester - og en operasjon - ble babyen diagnostisert med gallegangsatresi.

- Gallegangsatresi er en medfødt misdannelse av gallegangene mellom lever og tarm. Sykdommen fører til at gallegangene skrumper inn, og blir helt eller delvis tette, skriver Helse-Norge på sine sider.

De forklarer videre at de synlige tegnene på sykdommen kan være at barnet har gulsott i mer enn to uker etter fødselen, lys avføring og mørk urin.

Bare noen uker gammel ble Camiyah lagt under kniven. Kirurgene fjernet de blokkerte gallegangene og galleblæra, og byttet dem ut med en liten bit av jentas egne tarmer.

- Symptomene ble verre

Operasjonen kalles Kasais operasjon - og gjøres ofte for å kjøpe tid, slik at barnet kan leve lenger enn det ville uten en levertransplantasjon, skriver Kennedy News.

Rett etter operasjonen så det lovende ut, forteller mamma Abbie. Men bare en måned seinere ble dattera sjuk igjen.

- Symptomene ble verre. Hun ble mer og mer gul for hver dag som gikk, og hun var inn og ut av sykehuset med betennelse i galleveiene, sier hun.

Rundt sju måneder seinere slo legene fast at operasjonen ikke hadde fungert slik de hadde håpet.

- De sa at hennes eneste håp om å overleve var en levertransplantasjon. Vi fikk faktisk beskjed om at hun ikke ville bli eldre enn to år dersom hun ikke fikk transplantasjonen, sier Abbie.

- Trodde hun skulle dø

Da hun fikk den knusende beskjeden, raste tankene av gårde:

- Det var skremmende. I lang tid greide jeg ikke å slå meg til ro med det. Jeg trodde faktisk hun kom til å dø, sier hun.

Den 26. november i fjor, ble Camiyah satt i transplantasjonskø. Bare 19 dager seinere ble hun kalt inn til den livreddende operasjonen.

STÅR FREM: Oli London identifiserer seg ikke lenger med sitt britiske opphav. Video: Oli London/Youtube. Rød Løper/Celina Morken Vis mer

Uka i forveien hadde dattera blitt skikkelig dårlig, og Abbie forteller at hun fikk blodoverføring etter blodoverføring - bare for å holdes i live.

- Det var mange som stirret. Det hvite i øynene hennes var virkelig gult, og huden var lysende gul. Like før transplantasjonen var hun så gul at hun nesten så grønn ut, sier mora.

Etter operasjonen ble Camiyah diagnostisert med såkalt post-transplantasjon lymfoproliferativ sykdom, en slags lymfomkreft som rammet området i halsen der stemmebåndene ligger.

Stor milepæl

Etter sju ukers behandling fikk mamma Abbie gode nyheter: Lille Camiyah så ut til å ha kommet seg gjennom strabasene.

- Operasjonen var vellykket. Det var ikke bare-bare for henne å komme seg etter operasjonen, men etter at hun kom hjem har hun virkelig blitt frisk. Hun har lært å gå og kravle - og gjør alt hun ikke kunne gjøre tidligere.

HJERTEKNUSER: Mamma Abbie sier at Camiyahs humør har hjulpet henne med å holde motet oppe. Foto: Kennedy News and Media
HJERTEKNUSER: Mamma Abbie sier at Camiyahs humør har hjulpet henne med å holde motet oppe. Foto: Kennedy News and Media Vis mer

På tross av den dårlige prognosen, er Camiyah nå på vei mot sin største milepæl i livet: Toårsdagen det ikke var sikkert hun kom til å få oppleve. Den 22. desember fyller jenta to år, og mamma Abbie sier at hun er i full vigør.

Abbie hevder at Camiyahs donor var en voksen kvinne i 20-åra som døde i forbindelse med en bilulykke. Hun forteller at dattera fikk venstre del av levra, mens den høyre ble donert bort til en voksen.

Det betyr i så fall at donoren reddet to liv.

- Bedre enn noensinne

Etter transplantasjonen forsvant Camiyahs gulsott som dugg for sola. I løpet av bare fjorten dager fikk hun en normal hudfarge, forteller mora.

- Hun er bedre enn hun noensinne har vært. Det er flott å se henne slik, nå virker det som hun endelig lever. Hun løper rundt, og har utviklet seg til å bli en fantastisk person.

Abbie sier imidlertid at Camiyah alltid kommer til å bli fulgt opp av leger, med regelmessige blodprøver og det som følger med.

DØDE: 26 år gamle Karissa Rajpaul døde etter hun fikk utført et ulovlig rumpeløft. Video: LAPD. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Nå er hun opptatt av å spre budskapet om at organdonasjon kan redde - og forandre - liv. Hun ber folk om å reflektere over følgende budskap: «Hvis du er villig til å akseptere et donert organ om ditt eget liv står i fare, så bør du selv være organdonor».

- Organdonasjon er fantastisk, og det forandrer virkelig livene til folk. Det gir folk som min datter - eller hvem som helst som trenger en transplantasjon - en mulighet til å leve. Jeg syns alle bør vurdere å registrere seg som donor!

- Bare noen uker igjen

Abbie forteller at hun selv registrerte seg som organdonor før dattera ble sjuk. Hun visste hva det var, men visste ikke hvor stor forskjell det kunne utgjøre for folk som trengte en transplantasjon.

- Så skjedde alt dette, og nå ser vi helt annerledes på det. Det burde ikke være nødvendig at du opplever det samme for at du skal åpne øynene dine - men for oss var det det, sier hun, og legger til:

- Etter transplantasjonen undersøkte de levra hennes, og fant ut at hun trolig bare hadde hatt et par uker igjen å leve. Nå skal hun snart feire sin andre bursdag. Det er ganske utrolig!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer