Fikk kona i «premie» for å tilstå

Hamar-mannen som er tiltalt i norgeshistoriens største spritsak, fikk kona i «premie» da han tilsto sin rolle i spritsaken. I steden for å sitte i varetekt på cella, fikk den varetektsfengslede 53-åringen tilbringe kveldene sammen med kona på hotell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter løslatelsen ble han avhørt av politiet på et hotell på Hamar. Da fikk han øl av politiet fra hotellets minibar.

Advokat Sigurd Klomsæt, som er forsvarer for Hamar-mannen, reagerer på en rekke ting som har skjedd under etterforskningen av den store spritsaken.

53-åringen tok av 20 kilo i varetektsperioden og var sterkt nedkjørt da han avga tilståelsen. Han hevder at politiet truet med at han ville bli sittende i varetekt helt fram til saken kom for retten med mindre han tilsto.

Tilståelsen kom i avhør over flere dager på politistasjonen i Ålesund.

Fikk øl

- Vi prøvde bare å legge opp forholdene under varetekten så lempelig som mulig, sier politiinspektør Nogva, som nekter for at politiet først presset på, og så premierte 53-åringen.

Kort tid etter at 53-åringen i fjor ble løslatt etter flere måneder i varetekt, ble han oppsøkt av politietterforskeren fra Ålesund, og tatt med til avhør på Rica Olrud Hotell på Hamar. Avhøret skjedde på tjenestemannens hotellrom.

- Min klient har fortalt til meg at han her ble påspandert øl av politiet og han hevder han ble avhørt i beruset tilstand, sier hans forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt.

Ektefellen til den spritsiktede mannen har overfor Klomsæt bekreftet at 53-åringen hadde drukket litt før han ble hentet inn til avhør, og at han var vesentlig mer beruset etter at det flere timer lange avhøret var avsluttet. Advokat Sigurd Klomsæt mener at ektefellens framstilling tyder på at politiet må ha skjenket 53-åringen under avhøret. Dette protesterte Klomsæt skriftlig på overfor politiet i Ålesund.

Bekrefter og benekter

Politiet innrømmer at 53-åringen fikk øl.

«De opplysninger som her har tilflytt dem har vært gjenstand for en ikke ubetydelig erindringsforskyvelse. Slik politiførstebetjenten har framstilt dette for meg, spurte siktede om å få en flaske øl fra minibaren etter avhør, noe han følgelig fikk. Noen beruselse eller alkoholnytelse ut over dette bestrides på det sterkeste at skal ha funnet sted,» skriver politiinspektør Jogeir Nogva i svarbrevet til Klomsæt.

- Politiet innrømmer at min klient fikk øl. Men jeg har mest tillit til det han selv har fortalt meg, nemlig at han fikk øl under avhøret, sier Sigurd Klomsæt.

Advokaten hevder at den samme etterforskeren som spanderte øl på 53-åringen også skal ha oppfordret ham til å skifte til en annen forsvarer.

Hamar-mannen er nå tiltalt for å ha smuglet 348400 liter sprit fra Nederland til Østlandet via Ålvik i Hardanger. Han har tilstått å ha tjent nesten sju millioner kroner på spritsmuglingen, og dette beløpet vil påtalemyndigheten kreve inndratt under rettssaken mot mannen.