KAMPKLAR: Tidligere statssekretær Kirsti Bergstø vant kampen mot kreften. Nå vil kjempe seg tilbake til rikspolitikken.  Foto: Kjetil Magne Sørenes / Dagbladet
KAMPKLAR: Tidligere statssekretær Kirsti Bergstø vant kampen mot kreften. Nå vil kjempe seg tilbake til rikspolitikken. Foto: Kjetil Magne Sørenes / DagbladetVis mer

Fikk kreftdiagnose rett etter at hun gikk av som statssekretær

Nå skal SV-profilen Kirsti Bergstø kjempe om en stortingplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare én måned etter hun gikk av som statssekretær som følge av Lysbakken-saken, ble SVs Kirsti Bergstø (31) diagnostisert med livmorhalskreft. I høst vant hun kampen mot kreften, som hun har valgt å være åpen om.
 
Nå står hun overfor en ny tøff kamp - kampen om å få en SV-er fra Finnmark tilbake på tinget. 

Søndag ble SV-profilen enstemmig valgt som Finnmark SVs førstekandidat til stortingsvalget. 

- Nå er jeg frisk og klar for kamp, sier Bergstø til Dagbladet.

Tøff kamp Det blir etter alt å dømme en lang og hard valgkamp. SV sliter på meningsmålingene, og Finnmark har ikke hatt en SV-er på Stortinget siden Ole-Gunnar Ballo avsluttet sin 12 år-lange stortingskarriere i 2009.

Bergstø mener fire år er for fire år for lenge, og sier hun vil gi jernet for å vinne plassen tilbake. 

- Om det er noe fylket trenger, så er det en sosialist på tinget. Finnmark er rikt på ressurser som storkapitalen er ute etter. Dersom oljen, mineralene og fisken skal komme landsdelen og fylket til gode, er det helt nødvendig å stille tydelige krav til de som ønsker tilgang til ressursene våre. sier hun.

Hun mener høyresida vil tillate en storstilt plyndring av ressursene i nord.  

- Kampen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen er ett eksempel. Saken er avgjørende for Finnmark. Torsken vår yngler der. Det handler om hvem som skal ha tilgang til fjordene våre: Fiskerne eller storkapitalen, fortsetter hun.  

Fortida Den 31 år gamle SV-politikeren fra Nesseby i Finnmark ble kjent i riksmedia som statssekretær for barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Siden de to gikk ut av regjeringen i mars, har hun jobbet som lederhjelpetjenesten i hjemkommunen og sittet som vara i kommunestyret.

Søndag ble også partileder Lysbakken plassert øverst på stortingslista til Hordaland SV.

Bergstø sier hun har lagt Lysbakken-saken bak seg. Punktum ble satt da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjorde seg ferdig med den, mener hun. 

- Nå hører den saken fortida til. Som politiker kan du aldri leve i fortida. Den har du med ryggsekken, men blikket må vende framover.