Fikk krisehjelp

Familien hadde i lengre tid fått hjelp fra familievernkontor, barnevern og psykolog før ektemannen (40) drepte kona (34) med to nakkeskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJERDRUM (Dagbladet): Politiet bekrefter overfor Dagbladet at det nå er aktuelt å avhøre personer som har kjennskap til hva som har skjedd tidligere i forholdet.

- Vi vil prøve å kartlegge et motiv. Da er det nødvendig med en viss historikk. Vi må se på hva som har skjedd tidligere i forholdet, sier politiadvokat Audun Westgaard ved Romerike politidistrikt.

Psykiatrisk behandling

Den 40 år gamle Akershus-mannen giftet seg med den 34 år gamle kvinnen fra Sunnmøre 17. desember 2001. Ifølge adresseregisteret flyttet paret sammen på Lillestrøm for første gang i 1997. De har ei fem år gammel datter, mens han har to barn fra tidligere. Hun har et barn fra tidligere forhold.

Ekteskapet har til tider vært svært vanskelig. Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at familievernkontor, barnevern og psykolog har vært i kontakt med familien.

For to år siden fikk det 34 år gamle drapsofferet omfattende psykiatrisk behandling. Den drepte tobarnsmoren skal også jevnlig ha fått behandling for sin sykdom.

Dagbladet får opplyst at den siktede ektemannen også flyttet ut en periode. Han flyttet da til et hus i samme boligfelt.

Svartnet for ektemann

- Forhold rundt oppfølging av familien fra det kommunale hjelpeapparatet er en selvsagt omstendighet som man må se nærmere på. Men på nåværende tidspunkt er det for tidlig å konkludere med hva som kan være årsaken til tragedien, sier mannens forsvarer, advokat Arild Langenes.

Dagbladet får videre opplyst fra flere kilder at politiet flere ganger har rykket ut til bolighuset i Leirdalen på Gjerdrum i Akershus. Hovedsakelig var utrykningene basert på telefonsamtaler fra den siktede ektemannen, som ville ha hjelp.

Ifølge forsvareren er 40-åringen langt nede psykisk. Han har forklart politiet at det oppsto en konfrontasjon lørdag kveld, mens familien skulle kose seg med den norske finalen i Melodi Grand Prix.

- Hun gikk ned på soverommet i kjelleren, og jeg fulgte etter. Det svartnet for meg, forklarer ektemannen.

- Orket ikke mer

40-åringen erkjenner at han har skutt kona, som ble drept med to nakkeskudd, liggende på magen i senga.

- Etter episoden gikk det opp for ham hva som hadde skjedd, og han ringte naboen, sier advokat Arild Langenes.

- Hadde våpenet vært på et annet rom, så hadde dette ikke skjedd, forklarer ektemannen til politiet.

Drapsvåpenet, som trolig var en pistol 45-kaliber, hadde han på soverommet. 40-åringen hadde bæretillatelse til to våpen som medlem av Gjerdrum pistolklubb.

Parets nærmeste nabo, Jørn Bruno Larsen, satt sammen med gjerningsmannen i over en time før politiet kom.

- Jeg visste ikke at de hadde store problemer, selv om vi har hatt god kontakt. Men det kan jo tyde på for lite oppfølging. Jeg synes ektemannen har slitt og gjort det beste for ungene. Det må rett og slett ha toppet seg for ham. Jeg tror ikke han orket mer, sier Larsen.

Ordfører Wenche Larsen *Ap+ i Gjerdrum sier hun har full tillit til det kommunale hjelpeapparatet.

- Jeg kan vanskelig si noe konkret om denne saken, ettersom jeg ikke kjenner detaljene. Men jeg har full tillit til hjelpeapparatet, sier Larsen.

Rådmann Bjørg Rydsaa skulle i går svare på vegne av kommunen.

- Vil dere se på kommunens rolle overfor familien?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte det dere påstår skal ha skjedd i familien, svarer rådmannen.

UNDERSØKER: - Vi må se på hva som har skjedd tidligere i forholdet, sier politiadvokat Audun Westgaard.
HER BODDE DE: Bolighuset i Leirdalen på Gjerdrum i Akershus. Paret hadde en fem år gammel datter sammen. Mannen har to barn fra et tidligere forhold, den drepte kvinnen hadde ett barn fra et annet forhold.
FORSVAREREN: Siktedes advokat Arild Langenes vil se på hvor godt paret er fulgt opp av hjelpeapparatet.