Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk kritikk da de droppet hodeplagg i Midtøsten, men stilte i slør til pave-møte

- Hvorfor ikke være like prinsippfast når hun møter paven?

MØTTE PAVEN: Donald Trump var på en 29 minutter lang audiens med paven under sitt besøk i Roma. Video:CNN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump er på sin første utenlandsreise som president, og onsdag morgen møtte blant andre han, kona Melania, dattera Ivanka og svigersønnen Jared Kushner pave Frans i Vatikanet.

Da Trump & Co landet i Midtøsten fredag forrige uke, fikk Melania og Ivanka kritikk for ikke å ha på seg slør - i tråd med muslimsk skikk og bruk.

Bakteppet for kritikken var at Donald Trump selv kritiserte Michelle Obama da hun var i Midtøsten i 2015 og droppet sløret.

Både Melania og Ivanka droppet presidentens råd.

Men da de møtte den katolske kirkes øverste leder onsdag, stilte de med hodeplagg.

HODEPLAGG: Ikke-katolske kvinner skal ifølge skikk og bruk, gå i svart og med hodeplagg når de treffer pave Frans, akkurat som Ivanka og Melania gjorde onsdag morgen. Men paven forventer ikke dette, ifølge korrespondent. Foto: AFP / NTB Scanpix
HODEPLAGG: Ikke-katolske kvinner skal ifølge skikk og bruk, gå i svart og med hodeplagg når de treffer pave Frans, akkurat som Ivanka og Melania gjorde onsdag morgen. Men paven forventer ikke dette, ifølge korrespondent. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Skikk og bruk

Ifølge den italienske avisa La Stampa er dette i tråd med skikk og bruk i Vatikanet.

I private møter med paven i Vatikanet er det anbefalt at ikke-katolske kvinner har på seg svarte klær. De ser også helst at kvinner går med slør og ikke har på seg store smykker, ifølge avisa. Menn anbefales å være ikledd svart dress.

Men ifølge La Stampa blir disse reglene sjeldent fulgt.

Kravet er derimot at man dekker knær og skuldre. Dette må også turister som skal besøke staten gjøre.

Journalist og korrespondent for BBC, Christopher Lamp, skriver på Twitter at pave Frans ikke forventer at kvinner som besøker ham i Vatikanet går med svarte klær.

- Men Melania og Ivanka valgte tradisjonelle kjoler som en diplomatisk gest, skriver Lamp.

Kritikk

På Twitter reagerer flere på at hun valgte hodeplagg i Vatikanstaten.

- Det var riktig av Melania Trump å ikke bruke hodeplagg i Saudi-Arabia. Hvorfor ikke være like prinsippfast når hun møter paven? skriver en på Twitter.

En annen skriver:

- Når Melania Trump tar på seg slør i Vatikanstaten, er det for respekt, men da hun var i Saudi-Arabia gjorde hun det ikke.

Også Michelle Obama var ikledd slør og svarte klær da hun besøkte daværende pave Benedict i 2014.

Ifølge The Telegraph møtte Trump en smilende pave i Vatikanet onsdag. Paven måtte også spørre Melania om noe.

I et muntert øyeblikk etter møtet mellom de to lederne, henvendte den smilende paven seg til Melania via en oversetter og spurte henne:

- Hva er det du gir ham å spise? Potizza?

Melania Trump lo, og sa: «Potizza? Ja».

Ordvalget ble først misforstått av internasjonale byråer, som antok at paven sa «pizza». Men potizza, som paven også er kjent for å like, er et lokalt bakverk fra det nordøstlige Italia, og også godt kjent fra Slovenia, som er Melanias Trumps opprinnelige hjemland. Dermed var det en skreddersydd spøk paven kunne trå til med.

VIRALT: Donald Trump og førstedame Melania Trump ankom i dag Israel. Under besøket ble blant annet presidenten historisk, men det var noe helt annet som fikk folks oppmerksomhet. Video: CNN Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kjendis/67619152 Vis mer
Hele Norges coronakart