GIGASVÆR: Den enorme kveita til Daniel Jóhansson var hele 2,46 meter lang. Det tilsvarer en tabellvekt på 209,7 kilo. Etter alt å dømme er kveita verdens største som noen gang har blitt satt tilbake igjen i sjøen etter fangst.  Foto: Johan Victor Mikkelsen
GIGASVÆR: Den enorme kveita til Daniel Jóhansson var hele 2,46 meter lang. Det tilsvarer en tabellvekt på 209,7 kilo. Etter alt å dømme er kveita verdens største som noen gang har blitt satt tilbake igjen i sjøen etter fangst.  Foto: Johan Victor MikkelsenVis mer

Fikk kveite som var for stor til å få plass på bildet

Svenske fikk kveite på 209 kilo på Å i Lofoten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å dra inn en to og en halv meter lang kveite på 209,7 kilo er kanskje ikke hva man forventer når man slenger ut fiskesnøret. Da Daniel Jóhansson var på fisketur i Lofoten i helga, var fisken rett og slett for stor til å få på land.

- I begynnelsen trodde jeg at jeg satt fast i bunnen, men etter et tungt løft kjente jeg at noe bevegde seg der nede. Jeg prøvde alt jeg kunne å få fisken mot overflaten, men ganske snart bare raste snøret ut igjen og fisken gikk til bunns. Da var det bare å begynne på nytt igjen. Da dette hadde skjedd tre ganger, pumpet melkesyren i armene, og jeg var helt tom for krefter. Jeg spurte om en fiskekamerat ombord kunne ta over stanga, men fikk grei beskjed om at dette skulle jeg klare selv, sier Daniel Jóhansson til fiskenettstedet Hooked.

Saken fortsetter under bildet.

FY FEITE FOR EI KVEITE: Etter alt å dømme er kveita verdens største som noen gang har blitt satt tilbake igjen i sjøen etter fangst. Foto: Johan Victor Mikkelsen
FY FEITE FOR EI KVEITE: Etter alt å dømme er kveita verdens største som noen gang har blitt satt tilbake igjen i sjøen etter fangst. Foto: Johan Victor Mikkelsen Vis mer

Verdens største

Den enorme kveita til Daniel Jóhansson var hele 2,46 meter lang. Det tilsvarer en tabellvekt på 209,7 kilo. Etter alt å dømme er kveita verdens største som noen gang har blitt satt tilbake igjen i sjøen etter å ha blitt tatt på stang.

Fiskebåten Jóhansen var med ut, tilhører firmaet Nordic Sea Angeling, har en policy om at kveiter over 1,30 meter skal ikke skal opp i båten. I stedet sikres fiskene i sjøen, der de måles, merkes og fotograferes før de får svømme tilbake igjen.

FANGET FISK MED HENDENE: Hobbyfisker og kjøkkensjef Svein Jæger Hansen nektet å la ørreten slippe unna. Etter en 30 minutters lang kamp stupte 43-åringen ned på 3 meters dyp. Video: Malin Jæger Hansen / Svein Jæger Hansen Vis mer

Vekten estimeres utifra en lengdetabell som er svært nøyaktig. Merkingsprosjektet er et samarbeid med Havforskningsinstituttet.

Voldsomme krefter

Jóhansson, som fisket på Å i Lofoten, bet tennene sammen en lang stund, men kreftene til den enorme fisken i andre enden av snøret ble til slutt for voldsomme for fiskeren.

Kampen med fisken varte i en halvtime.

- Jeg skrek ut at noen måtte kutte snøret, for jeg var helt i kjelleren og orket virkelig ikke mer. Da skjønte fiskekameratene mine alvoret, og gav meg avlastning. Guiden vår var også inne og hjalp til i kampen, og da fisken til slutt kom til overflaten, sikret han den perfekt langs båten. Uten hjelp fra mine kamerater og guiden hadde denne fisken aldri blitt landet, sier Jóhansson til Hooked.

Den offisielle norgesrekorden på kveite fisket på stang er derimot litt større enn fisken til Jóhansson, nærmere bestemt 233,5 kilo. Fisken, som ble tatt av Marco Liebenow i Laksefjord i juli 2013, ble dog ikke satt tilbake igjen.