SIAMESER Et sjeldent, men ikke hyggelig syn. Det tohodede lammet døde etter den kompliserte fødselen. Foto: Eli Bondlid
SIAMESER Et sjeldent, men ikke hyggelig syn. Det tohodede lammet døde etter den kompliserte fødselen. Foto: Eli BondlidVis mer

Fikk lam med to hoder og tre ører

Ekteparet Sandum på Ringerike har aldri opplevd maken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I over 40 år har Toril og Karl Olav Sandum på gården Bjørkerud på Nakkerud på Ringerike drevet med sau. De har aldri opplevd maken, for onsdag fødte en av deres søyer et lam med to hoder.

- Vi har rundt 40 vinterfora sauer i vinter, og har i vår tatt imot over 60 lam. Dette var den siste lammefødselen for i år, sier han og kona Toril Sandum.

Men den siste fødselen gikk ikke slik den skulle.

SetefødselDet skulle først vise seg at lammet lå feil vei og at det kom med bakføttene først, men flere overraskelser ventet.

- Vi holdt på i flere timer for å få lammet ut. Vi kunne ikke forstå at det skulle ta så lang tid, sier de. Selv om føttene og kroppen var fri, satt hodet bom fast.

- Jeg trodde at jeg måtte skyte søya, sier Sandum. Etter så mange års erfaring med lammefødsler, pleier han ikke å tilkalle veterinær, men ordner det meste selv. Omsider klarte de å få lammet ut, og de så da at det var en siamesisk tvilling med to hoder.  

Lammet døde, moren er friskLammet levde mens de prøvde å få det ut, men døde i løpet av den langvarige fødselen.

- Det har bare tre ører, sier Karl Olav Sandum og kikker på lammet.

Inne i fjøset er det brekende barnestue med mange nybakte mødrene. Søya som fikk det tohodede lammet, har kommet seg relativt bra etter den harde fødselen.

Rogaland-spermToril Sandum opplyser at det er datteren Trine Sandum som er den formelle eier av sauene.

- Men for noen år siden fikk vi et lam som manglet nese og overmunn, og bare hadde undermunn. Det kunne derfor ikke patte. Dette har vi aldri opplevd før, sier ekteparet.

Sauene deres er av rasen suffolk. Søyene ble denne gang kunstig befruktet med sperm fra Rogaland. Innavl er derfor en utenkelig årsak til misdannelsen.

Ikke enestående Dag Inge Våge, professor i genetikk ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, sier at lam med to hoder ikke er enestående.

- Jeg har hørt om det tidligere, så det er ikke enestående. Årsaken er at to begynnende foster vokser sammen, sier han.

Tormod Ådnøy, førsteamanuensis i husdyravl, kommenterer at lam med to hoder har også han hørt om.

ALDRI OPPLEVD MAKEN: Toril Sandum er glad for at den strabasiøse sauefødselen gikk bra. Hun håper hun slipper å oppleve maken. Foto: Eli Bondlid
ALDRI OPPLEVD MAKEN: Toril Sandum er glad for at den strabasiøse sauefødselen gikk bra. Hun håper hun slipper å oppleve maken. Foto: Eli Bondlid Vis mer