Fikk legge til kai

Omsider slapp de 37 afrikanske båtflyktningene i land på Sicilia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det tyske skipet «Cap Anamur», som drives av en Köln-basert hjelpeorganisasjon for flyktninger har i dagevis blitt nektet å legge til kai i den sicilianske havnebyen Porto Empedocle.

I dag ga italienerne skipet klarsignal til å komme inn til land. I havnen ventet en buss som skulle frakte flyktningene til et mottakssenter i påvente av at deres juridiske status blir klargjort, melder det italienske nyhetsbyrået Ansa ifølge NTB.

Alle de afrikanske innvandrerne har søkt om asyl i Tyskland. Søknadene er sendt elektronisk til tyske myndigheter, men tysk lov sier at søknadene ikke kan behandles før søkeren befinner seg på tysk jord, skriver NTB.

I går fikk to leger fått gå om bord i skipet for å sjekke om noen av passasjerene trenger umiddelbar hjelp, melder BBC. Dersom det er behov, vil de få behandling på lokale sjukehus.

- Desperate

Skipets kaptein Stefan Schmidt varslet i går italienske myndigheter om at sjukdom og flere dager i tøff sjø har gjort de afrikanske flyktningene desperate, og flere har truet med å hoppe over bord for å forsøke å svømme i land.

En italiensk prest har også vært om bord, og sier at situasjonen er en tøff påkjenning for flyktningene.

- De er halvannen kilometer fra kysten. De ser land, men kan ikke nå det. Dette gjør at de kollapser følelsesmessig, sier presten.

36 av flyktningene er fra det konfliktherjede Darfur-området i Sudan, den siste er også afrikaner. De ble plukket opp fra en lekkende plastbåt i Middelhavet 20. juni.

Via Malta

Skipet seilte via maltesiske farvann, og italienske myndigheter har derfor hevdet at sudanerne skulle søkt om asyl på Malta, ettersom det var det første EU-landet de kom til.

Lederen for organisasjonen som eier «Cap Anamur», Elias Bierdel, stiller seg uforstående til de italienske reaksjonene.

- Vi gjorde alt etter boka, ba om tillatelse til å legge til kai og til slutt fikk vi klarsignal. Men da vi ankom, ble vi holdt tilbake av væpnede skip og helikoptre. Det minnet om et sjøslag, sier Bierdel ifølge nettsiden til TV-stasjonen Deutsche Welle.

Bierdel sier «Cap Anamur» er en humanitær organisasjon som forsøker å redde liv. De er overrasket over at EU har brukt makt for å hindre dem i det.

Italienerne er redd det skal skape presedens om de slipper skipet i land til tross for at det var i Malta først.

For tre år siden var det norske skipet «Tampa» og kaptein Arne Rinnan i en tilsvarende situasjon utenfor kysten av Australia.

DESPERATE:</B> Flyktingene ser land, men får ikke legge til kai.
OVERRASKET: Leder for organisasjonen som eier «Cap Anamur», Elias Bierdel, sier han er overrasket over at skipet ikke får legge til kai.
SPERRES:</B> Båter fra den italienske kystvakten hindrer «Cap Anamur» fysisk i å seile inn til land.