Fikk leker med bly som unnskyldning for leker med bly

Gedigen Thomastoget-tabbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I juni måtte 1,5 millioner leker trekkes fra markedet fordi de inneholdt blymaling.

Produsenten av Thomastoget-lekene var blant dem som måtte trekke tilbake enkelte av sine produkter. Og som et plaster på såret sendte produsentene ut en gave til de som hadde måtte gi fra seg leketøyet.

Men de skulle kanskje ha sjekket hva de egentlig sendte ut. For nå må noen av disse lekene også trekkes fra markedet. Grunn: De inneholder bly.

– Det er akkurat dette en kjeltring i en barnefilm ville gjort, sier Eban Schletter, en av foreldrene som fikk bonusgaven, til nyhetsbyrået AP.

I en epost til kundene har produsenten, ifølge Consumerist.com, skrevet:

– Dessverre fant vi ut at denne leken kunne være farlig etter at de ble sendt ut som en bonusgave til enkelte av våre kunder. Mange av lekene er sikre, men det kan hende at enkelte av dem ikke er det.

Thomastoget-lekene ble i juni trukket etter at Consumer Product Safety Commission i USA fant ut at 1,5 millioner av lekene inneholdt bly. Lekene var produsert i Kina.

Ifølge AP kan barn som får i seg selv små mengder bly risikere å få hjerneskader, mens store doser kan være dødelige. Thomastoget-produsentene har nå droppet den kinesiske underleverandøren.

KAN VÆRE FARLIG: Dette toget seg uskyldig ut, men kan være farlig fordi malingen kan inneholde bly. Toget, som i USA går under navnet Toad, ble sendt ut som en bonusgave til kunder som hadde kjøpt leker som inneholdt bly. Foto: Damian Dovarganes/AP/Scanpix
KAN VÆRE FARLIG: Dette toget seg uskyldig ut, men kan være farlig fordi malingen kan inneholde bly. Toget, som i USA går under navnet Toad, ble sendt ut som en bonusgave til kunder som hadde kjøpt leker som inneholdt bly. Foto: Damian Dovarganes/AP/Scanpix Vis mer

Det skal ikke være solgt leker med blymaling i Norge.

Fikk leker med bly som unnskyldning for leker med bly
REAGERER: – Det er akkurat dette en kjeltring i en barnefilm ville gjort, sier Eban Schletter.