Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk leksjon om russisk stolthet

E-sjef Kjell Grandhagen fikk høre at Russland aldri vil bøye av for sanksjoner.

I Davos: Etterretningssjef Kjell Grandhagen er på World Economic Forum i Davos for første gang. Han reiser for å oppdatere seg og følge med på internasjonal økonomi og politikk. Etter de nylige terrorangrepene mot Peshawar og Paris er sikkerhet et større tema på konferansen enn tidligere. Foto: Tore Bergsaker
I Davos: Etterretningssjef Kjell Grandhagen er på World Economic Forum i Davos for første gang. Han reiser for å oppdatere seg og følge med på internasjonal økonomi og politikk. Etter de nylige terrorangrepene mot Peshawar og Paris er sikkerhet et større tema på konferansen enn tidligere. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Etterretningssjef Kjell Grandhagen var blant de rundt 100 tilhørerne som fikk høre den russiske vise-statsministeren Igor Shuvalov forsikre at det ikke er noen vits i å presse Russland og at slikt press bare vil virke mot sin hensikt.

- De som tror at press virker skjønner ingen ting av russisk mentalitet og historie. Dere må kjenne Putins personlighet. Sanksjoner vil aldri aldri få han til å endre retning, sa vise-statsministeren til en forsamling av politikere og forretningsfolk her på World Economic Forum i Davos.

Mange av dem er bekymret for konsekvensene av de vestlige sanksjonene og den lave oljeprisen for russisk økonomi.

- Vesten ber oss nå om å gå i skammekroken og bare tie stille, men hvis det fortsetter slik vil dette forbli et åpent sår som fortsetter å blø. Når vi russere føler press fra utsiden vil det bare føre til at vi står sammen som aldri før. Endringer i Russland må komme fra innsiden. Det vil aldri virke å presse noe ned over hodet på oss. Se hvordan folket nå slutter opp om Putin, sa han.

Vanskelig situasjon
Han omtalte situasjonen i Ukraina som et vestlig angrep på Russland. Den norske etterretningssjefen synes debatten ga et interessant innblikk i russisk mentalitet og tenkemåte.

- Det er jo veldig interessant å høre de russiske perspektivene. Når du hører Shuvalov skjønner du hvor vanskelig denne situasjonen er, sier Grandhagen til Dagbladet etter møtet.

Lar seg ikke presse: Russlands visestatsminister Igor Shuvalov. Foto: Reuters
Lar seg ikke presse: Russlands visestatsminister Igor Shuvalov. Foto: Reuters Vis mer

Shuvalov kom flere ganger tilbake til gudmoren for russisk stolthet Katarina den andre, som på slutten av 1700-tallet ekspanderte russisk kontroll i Europa og Asia.

- De et jo veldig stolte og opptatte av sin historie, sier Grandhagen.

Situasjonen i Russland er det viktigste området for e-tjenesten å følge med på. Både Grandhagen og den tidligere sjefen i britiske MI6, Sir John Sawers, er til stede i alpebyen.

Farlig
Det har vært diskutert å utvide sanksjonene mot Russland ved å utestenge dem fra det såkalte Swift-systemet, som organiserer internasjonale pengeoverføringer. En slik utestengelse vil i stor grad isolere Russland økonomisk.

- Hvis dette skjer vil det føre til en ekstrem tillitskrise mellom øst og vest. Jeg tror ambassadører i både Moskva og Washington vil reise hjem. Det vil utløse en veldig farlig situasjon og et nytt lavpunkt i forholdet mellom øst og vest, sa Andrey L. Kostin, som er sjef i VTB-bank og sitter i styret til den russiske sentralbanken.

Han sa at Russland allerede har et eget internt system for transaksjoner og at de jobber med kineserne for å etablere et alternativt internasjonalt system.

I Davos: Etterretningssjef Kjell Grandhagen var blant tilhørerne da blant annet den russiske visestatsministeren Igor Shuvalov varslet om konsekvensene av ytterligere sanksjoner og press mot Russland. Etter møtet traff han statsminister Erna Solberg i foajeen. Foto: Tore Bergsaker
I Davos: Etterretningssjef Kjell Grandhagen var blant tilhørerne da blant annet den russiske visestatsministeren Igor Shuvalov varslet om konsekvensene av ytterligere sanksjoner og press mot Russland. Etter møtet traff han statsminister Erna Solberg i foajeen. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

- Snowden-avsløringene har lært oss at vi ikke kan stole på Swift og Visa. Vi må lage vårt eget system for internasjonale betalinger. I Kina tenker vi at alle venner skal hjelpe hverandre. Hvis russerne ber om vår hjelp vil vi gjøre alt vi kan for å hjelpe våre naboer i nord, sa Wu Xinbo. Han leder internasjonale studier på Fudan universitet i Beijing, og er dermed tett på regimets utenrikspolitikk.

Tidligere russisk finansminister Alexei Kudrin hadde en annen tilnærming enn visestatsministeren.
- Vi må ikke late som om dette ikke er et problem for oss. Dette er et stort slag for russisk økonomi. Vi må skjønne hvilken pris vi betaler og gjøre alt vi kan for å redusere den. Putin skjønner selvsagt denne prisen, sa han.