Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fikk lessa på meg et stort hasjparti

I dag får Toska-kompis Danny Bungard sin dom i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag faller Høyesteretts dom i den såkalte wonderboy-saken - norgeshistoriens største hasjbeslag.

Danny Bungard, som er antatt å hovedmannen bak smuglingen, fikk i lagmannsretten 14 års fengsel for innføring av 290 kilo hasj. I tillegg ble han dømt for medvirkning til smugling av et hasjparti på 470 kilo.

Bungard - også kalt «Wonderboy» - ble pågrepet i Malaga i spania sammen med David Toska i april 2005. Et halvt år før hadde norsk politi stoppet de to trailerne med til sammen 760 kilo hasj på Svinesund.

- Vant Idol for kriminelle

Til Dagsavisen i dag sier Bungard fra cella på Ullersmo at han føler at han ufortjent har vunnet Idol for kriminelle.

- Jeg har fått lessa på meg et stort hasjparti som ikke tilhørte meg. Det er til og med lagmannsretten enig i, sier Bungard til Dagsavisen, og mener han ble dømt til medvirkning ku fordi han visste om den siste transporten på 470 kilo.

Les mer om Wonderboy-saken her.

I Borgarting lagmannsrett ble totalt ni personer dømt i den svært omfattende Wonderboy-saken. I tillegg til Bungard er to personer dømt til 12 års fengsel, to personer er dømt til fengsel i ti år, to er dømt til seks års fengsel, mens en er dømt til fire år og ni måneder.

TATT SAMMEN MED TOSKA: I dag får Danny Bungard (32) Høyesteretts dom i Wonderboy-saken. David Toska t.h.) er allerede dømt i samme sak. De ble tatt sammen i Spania i 2005. Foto: DANIEL CHAVES
TATT SAMMEN MED TOSKA: I dag får Danny Bungard (32) Høyesteretts dom i Wonderboy-saken. David Toska t.h.) er allerede dømt i samme sak. De ble tatt sammen i Spania i 2005. Foto: DANIEL CHAVES Vis mer

Den mildeste straffen fikk en kvinne, på ubetinget fengsel i to år og seks måneder.

Kriminelle forgreininger

I tillegg ble en annen Toska-venn, kalt Onkel Skrue, i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel i tingretten for samme sak. Han ble frikjent for organisert kriminalitet, og det har vært antydet at dette har en sammenheng med at han skal ha bidratt til å få de stjålne Munch-maleriene tilbake.

Wonderboy-saken har forgreininger til flere av de store kriminalsakene i Norge de siste årene. Betalingen på 4,3 millioner for hasjpartiene anses å stamme fra Nokas-ranet, og både David Toska og Onkel Skrue skal ha vært involvert i handelen. Saken har også forgreininger til Munch-tyveriene.

I tillegg er Onkel Skrue en av kameratene til terrorfrikjente Arfan Bhatti, som også skal ha vært innblandet i den såkalte koffertsaken med Thomas Øye.

Viktig dom
 Davis Toska er også dømt i Wonderboy-saken. Han fikk 20 års fengsel

i tingretten, men denne dommen inkluderer blant annet NOKAS-dommen Toska anket ikke.

Danny Bungard mener han må sone for at flere andre kriminelle har samarbeidet med politiet og slik melt sin egen kake. Selv var han ukjent for politiet før Wonderboy-saken.

- Jeg godtar ikke å få dyttet på meg straffen for hasjen deres, sier Bungard til Dagsavisen.

I ettermiddag faller endelig dom i saken i Høyesterett. Aktor la ned påstand om 16 års fengsel for Bungard - noe som er en svært streng straff for innførsel av hasj.

Derfor vil dagens dom få stor betydning for hvor strengt norske domstoler skal dømme hasjsmugling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!