Fikk «levende fossil» i trålen

Arten har eksistert i 150 millioner år - siden dinosaurenes tid.

FRYKTINNGYTENDE: Kragehaien har 300 tenner fordelt på 25 karakteristiske rader i munnen, og har bidratt til myter om sjøuhyrer. Bildet viser et utstoppet eksemplar fra akvariet i Paris. Foto: Citron / CC-BY-SA-3.0 / Wikimedia Commons
FRYKTINNGYTENDE: Kragehaien har 300 tenner fordelt på 25 karakteristiske rader i munnen, og har bidratt til myter om sjøuhyrer. Bildet viser et utstoppet eksemplar fra akvariet i Paris. Foto: Citron / CC-BY-SA-3.0 / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere som gjorde undersøkelser utenfor kysten av Portugal, fikk litt av et syn da de dro trålen om bord: Blant fangsten lå en halvannen meter lang slangeliknende skapning med 300 sylskarpe tenner fordelt på 25 rader.

Skapningen viser seg å være et hanneksemplar av Chlamydoselachus anguineus - kragehai på norsk, etter sine karakteristiske seks gjellespalter, som ser ut som en seksdobbelt krage.

Men det mest spesielle ved fisken er artens ufattelig høye alder - ifølge ReefQuest Centre for Shark Research har kragehaien svømt omkring på havbunnen i 150 millioner år, og har dermed eksistert siden dinosaurene vandret på jorda. Bare en håndfull andre arter er like gamle, og haien blir ofte kalt «levende fossil».

Det var forskere fra det statlige portugisiske instituttet for hav og atmosfære (IPMA) som fanget kragehaien på 700 meters dyp utenfor Algarve-kysten. Forskerne deltar i et EU-prosjekt, MINOUW, som skal minske uønsket fangst innenfor kommersielt fiske.

Fordi kragehaien har endret seg lite gjennom tidsaldrene, framstår den som primitiv i sin anatomiske oppbygning, og snor seg gjennom vannet på en ål-/slangeliknende måte. Ifølge International Business Times har arten bidratt til myter om sjøuhyrer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer