Fikk lik i trålen: - De så det umiddelbart

Fiskebåteier Olav Remøy forteller hvordan mannskapet opplevde å få et lik i trålen. Nå er de på vei mot land i Norge.

FIKK LIK I TRÅLEN: Fiskefartøyet «Remøy» fikk et lik i trålen i Smutthullet i Barentshavet. Mannskapet er nå på vei mot Båtsfjord i Finnmark. Foto: Remøy Havfiske
FIKK LIK I TRÅLEN: Fiskefartøyet «Remøy» fikk et lik i trålen i Smutthullet i Barentshavet. Mannskapet er nå på vei mot Båtsfjord i Finnmark. Foto: Remøy Havfiske Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var båten «Remøy», eid av Remøy Havfiske, som torsdag formiddag fikk et lik i trålen under fiske i det såkalte «Smutthullet» i Barentshavet.

Mannskapet på båten er nå på vei til Båtsfjord i Finnmark, en ferd som tar omkring to døgn.

Eier av fiskebåten, Olav Remøy, forteller til Dagbladet at han har vært i kontakt med mannskapet på båten.

- Dette skjer sjeldent

- Jeg har vært i kontakt med dem. Det er selvfølgelig en veldig trasig opplevelse for mannskapet. Det er en veldig spesiell sak og veldig sjeldent dette her skjer, sier han til Dagbladet.

Ifølge han var det rundt klokka 09.00 i dag tidlig at fiskerne dro opp trålen fra det kalde Barentshavet.

SMUTTHULLET: Et populært navn på et 62 400 kvadratkilometer stort, internasjonalt farvann i Barentshavet som grenser til norsk og russisk økonomisk sone samt fiskevernsonen ved Svalbard. Kilde: Store norske leksikon. Kart: Kjell Erik Berg og Ola Strømman
SMUTTHULLET: Et populært navn på et 62 400 kvadratkilometer stort, internasjonalt farvann i Barentshavet som grenser til norsk og russisk økonomisk sone samt fiskevernsonen ved Svalbard. Kilde: Store norske leksikon. Kart: Kjell Erik Berg og Ola Strømman Vis mer

- Dette var noe de oppdaget raskt. De så det umiddelbart da de tok inn tråleren. Da kontaktet de kystvakta og politiet, sier Remøy.

Smutthullet er et svært vanlig område å fiske i, og det er stadig fiskefartøyer der.

- Det er samtidig langt til havs, og minst et døgn til nærmeste havn, sier han.

- Tror det har ligget lenge

Politiet opplyser til Dagbladet at liket var kledd i oljehyre og hadde på seg redningsvest. Liket beskrives som delvis oppløst.

- Avdøde hadde ligget i vannet veldig lenge, sier operasjonsleder Kåre Munkvold til Dagbladet.

Det er også det inntrykket Remøy sitter med etter å ha pratet med mannskapet.

- Vi tror det har ligget lenge, men det er vanskelig å si sikkert. At det har ligget i vannet ei tid, er det ikke tvil om.

Han sier at mannskapet nå gjør det eneste rette.

- De går inn til land og får profesjonelle til å ta seg av dette. Vi får håpe de finner ut av hvem det er, så de pårørende kanskje får tilbake sin savna, sier fiskebåteieren til Dagbladet.

Ligger på dekk

Skipper Kjetil Ervik sier til Fiskeribladet at det var en svært ubehagelig opplevelse for dem som arbeidet på dekk.

- Da vi dro inn trålen, oppdaget vi at det lå noe langt framme på trålen, og vi trodde først det var noe oljeklær. Men vi innså raskt at det også var noe inni oljeklærne, sier Ervik.

Det viste seg å være et dødt menneske, og de fire som arbeidet på dekk, kunne raskt konstatere at personen hadde vært død lenge.

Politiet har opprettet undersøkelsessak, og ID-gruppen til Kripos er også koblet inn i saken.

Ervik opplyser til Fiskeribladet at liket ligger på dekk, dekket av en presenning.

- Det er minusgrader, så det går nok greit, sier han

Skal følges opp

Han sier mannskapet ikke gjør noe mer med funnet, og går til land for å få hjelp.

- Så vil vi følge opp mannskapet så godt vi kan i ettertid.

Fiskebåten «Remøy» er hjemmehørende i Fosnavåg i Herøy i Møre og Romsdal og har kvoter på hvitfisk og reketråltillatelse.

«Remøy» ble i 2017 holdt i arrest fra 10. mai til 1. juni av den russiske kystvakten i Murmansk. Årsaken var at det under en rutinekontroll ble oppdaget at tråleren ikke hadde lisens for å fiske reker i russisk farvann. Det viste seg senere at lisensskjemaet var utfylt feil av Fiskeridirektoratet, noe direktorat også har vedgått.

Politiet i Troms fikk torsdag inn meldingen fra det norske fartøyet som fikk et lik i trålen i internasjonalt farvann i Smutthullet i Barentshavet.

- Vi fikk melding kl. 10 i dag fra fiskebåten om at de hadde fått et lik i trålen, sier Karl Erik Thomassen, operasjonsleder i Troms politidistrikt.

Thomassen sier det ikke er klarlagt om det er snakk om en mann eller kvinne. Liket skal etter planen identifiseres i Tromsø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer