Sjeldent syndrom:

Fikk lilla urin: - Skremmende syn

Kvinnens (74) urin ble plutselig lilla.

SKREMMENDE: Kvinnens urin hadde en mørk lillafarge. Legene beskriver det som en «gåtefull» tilstand. Foto: IJSCR
SKREMMENDE: Kvinnens urin hadde en mørk lillafarge. Legene beskriver det som en «gåtefull» tilstand. Foto: IJSCR Vis mer
Publisert

En 74 år gammel kvinne kom inn på akutten ved Maroof internasjonale sykehus i Islamabad, som er hovedstaden i Pakistan.

Kvinnen hadde en historie med høyt blodtrykk og diabetes type to, og var avmagret og sengeliggende som følge av et tidligere hjerneslag.

Fordi hun var sengeliggende, var 74-åringen koblet til et urinkateter.

Lilla urin (!)

Den siste uka hadde hun vært i dårlig form. Kvinnen hadde hatt lavere feber og det var en tydelig endring i fargen på urinen hennes.

Kvinnens urin var nemlig lilla, og luktet stramt.

Det skriver legene som behandlet henne i en casestudie publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet International Journal of Surgery Case Reports.

- Lilla urinpose-syndrom er en visuelt skremmende medisinsk tilstand, skriver legene, og beskriver tilstanden som «gåtefull».

Familien kunne fortelle at kvinnens urin hadde hatt den lilla fargen i rundt ei ukes tid. Kateteret var sist skiftet for 15 dager siden.

- Sjelden tilstand

Legene tok en rekke tester, og fant E-coli-bakterier i urinen. Kvinnen fikk derfor foreskrevet antibiotika, og ble sendt hjem med beskjed om å skifte kateter daglig.

- Lilla urinpose-syndrom er en sjelden, men harmløs tilstand. En urinveisinfeksjon kan ha uønskede bivirkningen, skriver legene.

De forklarer videre at lilla urin gjerne forekommer hos kvinnelige, sengebundne pasienter med langvarig nyresykdom. Typisk har pasientene basisk urin, og pasienter med kateter er mer utsatt.

EKSTREMT: Natasha Crown har allerede utført fem rumpeoperasjoner. Nå planlegger hun sin sjette. Video: Instagram / Youtube / DailyStar. Reporter: Celina Morken Vis mer

- Lilla urinpose-syndrom er en sjelden manifestasjon av urinveisinfeksjon med et skremmende utseende. Det kan føre til bekymring hos pasienter og deres familier, skriver legene, men presiserer samtidig:

- Tilstanden er uten symptomer og godartet. Den lilla misfargingen er bare en tegn på bakterier som er til stede i urinen.

Også i Norge

I 2019 beskrev en gruppe norske leger et tilfelle av lilla urinpose-syndrom i Norge. Caserapporten ble publisert i tidsskriftet Den norske legeforening.

Pasienten var en mann i 70-åra med beinmargssvikt, kronisk nyresykdom og permanent urinkateter. I urinprøven fant legene bakteriene Proteus vulgaris og Enterococcus faecalis, som kobles til lilla urinpose-syndrom.

Den mørke lilla fargen dannes når bakterier som lever inni oss reagerer med metabolitter fra den essensielle aminosyren tryptofan.

Sammen danner de fargepigmentene indirubin og indigo, pigmenter med henholdsvis rød og blå farge, som sammen resulterer i lillafargen, forklarer legene.

- Behandlingen innebærer skifte av urinkateter, noe som hos vår pasient førte til normalisering av urinfargen. Antibiotikabehandling gis etter standard retningslinjer ved symptomer og funn forenlig med urinveisinfeksjon, skriver de i den norske casestudien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer