Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk livsfarlig infeksjon

Minst fire svensker som ble rammet av flodbølgekatastrofen i Asia, har fått en livstruende soppinfeksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sykdomsframkallende muggsoppen lever normalt i jorden og bryter ned organisk materiale ved hjelp av enzymer. De syke har fått i seg soppen fra forurenset vann, som de enten har svelget eller som er kommet inn i kroppen via sår, skriver Svenska Dagbladet.

Ifølge seksjonsleder Victor Fernandez ved Smittskyddsinstitutet i Solna, kan soppen for eksempel sette seg i lungene. Den kan så gå til angrep på andre deler av kroppen.

- Den bryter ned organene. Det kan handle om hjernen eller nervesystemet, sier han.

Fernandez vil ikke kommentere tilstanden til de fire syke svenskene. Dersom pasientene ikke får behandling, har denne typen soppinfeksjonen en dødelighet på 50-80 prosent. Ifølge den svenske legen er det nesten utelukket at flere kan være smittet dersom de ikke har utviklet symptomer så lang tid etterpå.

Ullevål universitetssykehus registrerte ingen tilfeller av den livsfarlige soppinfeksjonen blant norske flodbølgeofre, opplyser informasjonsmedarbeider Alf Terje Bøhler til NTB.

Så godt som samtlige nordmenn som ble skadd i flodbølgekatastrofen, var innom sykehuset før de eventuelt ble sendt videre til andre institusjoner.

 (©NTB)