Fikk løfte om ikke å bli pågrepet

Kidnappingssiktede Mansur Mahashev snakket med politiet i dag.

SLITEN: Den kidnappingssiktede Mansur Mahashev (43) sammen med sin advokat Cecilia Dinardi etter avhørene på Kongsvinger i dag. Foto Bjørn Langsem / Dagbladet
SLITEN: Den kidnappingssiktede Mansur Mahashev (43) sammen med sin advokat Cecilia Dinardi etter avhørene på Kongsvinger i dag. Foto Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSVINGER (Dagbladet): Den kidnappingssiktede Mansur Mahashev (43) forklarte seg i dag i to og en halv time for politietterforskere på Kongsvinger om bortføringen av de to døtrene 10. juni i år.

- Han er veldig fornøyd med å ha fått forklart seg om saken, og han har fått garanti om ikke å bli pågrepet, sier hans forsvarer, advokatfullmektig Cecilia Dinardi i advokatfirmaet Elden, etter avhørene som ble avsluttet ved 14-tida.

Den siktede selv satte seg rett i en bil og kjørte av gårde.

- Jeg vil ikke prate nå, jeg er for sliten, sa han til pressen.

Tatt ved skolebussen Det var 10. juni at Mahashev og medhjelpere dro avgårde med de to jentene da de gikk av skolebussen fra Austmarka skole på vei til beredskapsforeldrene.

Barnas mor og en ansatt i Mahashevs norske entreprenørfirma er siktet for medvirkning til bortføringen.

De to døtrene er fortsatt i Tsjetsjenia sammen med sin mor - Mahashevs tidligere kone.

Feil av barnevernet De to jentene har dobbelt norsk og russisk statsborgerskap.

Etter kidnappingen har Mahashev og ekskona fått medhold i Fylkesnemnda for barnevernsaker og sosialsaker at de to døtrene ikke skal omplasseres fra hjemet på permanent basis.

Nemnda skriver i sitt vedtak, som Dagbladet har lest i sin helhet, at barnevernet i Grorud bydel ikke hadde grunnlag for å ta fra foreldrene barna, som det gjorde.

Lover samarbeid 43-åringen har lovet politiet at han vil samarbeide under den videre etterforskingen av saken. Han er fortsatt siktet for bortføringen av de to døtrene og for fysisk å ha hindret jentenes beredskapsfar å gripe inn i forbindelse med bortføringen da de gikk av skolebussen fra Austmarka 10. juni. Det var den siste skoledagen i vår.

- Under avhøret i dag har han erkjent de faktiske forhold, men ikke erkjent straffskyld. Det betyr at han vil tenke over skyldspørsmålet fram til etterforskningen er ferdig, sier advokatfullmektig Cecilia Dinardi.

- Angrer han på det han har gjort ?

- Han har hele tida sagt at han bare vil det beste for sine barn. Og han forsikret seinest i dag at døtrene har det bra i Tsjetsjenia sammen med sin mor, sier Dinardi.

Jentene har dobbelt norsk og russisk statsborgerskap etter å ha bodd i Norge hele sine seks og åtte år gamle liv. Begge foreldrene er russiske statsborgere.

- Helst Norge Ifølge avisa Glåmdalen ringte Mahashev til beredskapsforeldrene i Kongsvinger før han meldte seg for politiet.

Jentene har bodd hos dem et halvt års tid fra desember 2013 da barnevernet i Grorud bydel i Oslo tok jentene fra de biologiske foreldrene etter et hastevedtak basert på en bekymringsmelding basert på mistanke om at søstrene ble utsatt for vold hjemme. De skal etter planen begynne på skole i Tsjetsjenia 1. september.

- Hvis jeg får garanti for at barna ikke blir tatt av barnevernet igjen, kommer de med 99 prosents sikkerhet tilbake til Norge. Hvis barna kommer tilbake til Norge, vil jeg la dem ha kontakt med beredskapsforeldrene på Kongsvinger. Det har jentene bedt om, og jeg vil det beste for barena mine, sier Mahashev til Glåmdalen.

Vant i nemnd Hans forsvarer fikk bekreftet i går at barnevernet ikke har anket vedtaket i fylkesnemnda for barnevernsaker, der foreldrene fikk medhold i at døtrene skal tilbake til dem.

Det var feil av barnevernet å ta barna ut av foreldrehjemmet, er det beskrevet flere ganger i vedtaket, som Dagbladet har lest i sin helhet.

Mahashev har varslet at han vil politianmelde barnevernet. Hans forsvarer vil ikke si om om hvordan far og de to døtrene tok seg til Russland på tross av internasjonal politietterlysning.

Dagbladet har snakket med Mahashev to ganger mens han var på vei tilbake til Norge og møtet med politiet. Da ringte han fra polske og svenske telefonnumre, og sa han kjørte bil.