Fikk lykkepiller - ble sendt tilbake i felten

Steve Green var oppslukt av hevnlyst. Tiltalt for voldtekt og nedslakting av irakisk familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var 12. mars i fjor at den 14 år gamle jenta Abeer Qassim Hamza al-Janabi ble voldtatt, drept og påtent i byen Mahmoudiya i Irak. Ifølge tilalten skjøt og drepte en av soldatene deretter hennes fem år gamle søster, faren og moren i naborommet. Det skal ha vært den tidligere soldaten Steven D. Green som tok initiativet til massakren. Ugjerningen omtales som det verste overgrepet fra amerikanske soldater i Irak siden invasjonen i 2003. Huset og jenta ble satt i brann for å dekke over forbrytelsen og man antok lenge at det var irakere som stod bak ugjerningen.

Dødens triangel

Nå har det kommet fram at Green, som hadde kommandoen under operasjonen, få måneder før hendelsen ble diagnostisert som «en morderisk trussel» av militærlegene i Irak. For å løse problemet ble han gitt lykkepiller - sendt tilbake i felten - og arbeidet deretter videre som soldat, ifølge Ap.

Det var 21. desember 2005 at Green henvendte seg til militærlegene og spurte om hjelp. Han forklarte sitt sinne over krigen, desperat etter å hevne falne kamerater og med et ønske om å drepe irakere. Han ble gitt Serquel, en variant av lykkepiller, og bedt om å sove mer, ifølge en medisinsk rapport nyhetsbyrået Ap har fått tak i.

Dagen etterpå reiste han i felten i en av Bagdad mest voldelige forsteder, kalt «dødens triangel». Tre måneder senere var massakren et faktum.I juni sto medlemmer av Greens tropp fram og fortalte at de mistenkte andre soldater for drapene. I høst startet rettsaken som hittil har ført til at medtiltalte James P. Barker la kortene på bordet og 17. november fikk en livstidsdom. Green risikerer dødsstraff.

Drakk whisky og spilte golf

Barker har forklart at han og tre av de andre tiltalte spilte golf og drakk whisky om formiddagen 12.mars. - Steven Green sa flere ganger at han ville drepe noen irakere. På et tidspunkt bestemte vi oss for å gå hjem til kvinnen, som vi tidligere hadde sett passere en sperring, har Barker fortalt i avhør. Han innrømmer også å ha vært delaktig i voldtekten, først ved å holde jenta fast, deretter ved å forgripe seg på henne. Barker har også sagt at soldatene helte de lampeolje over kvinnen og tente på.

Ikke første gang

TRE AV OFRENE: Abeer Qasim Hamza al-Janabi og hennes foreldres identitetspapirer. Foto: Iraks regjering
TRE AV OFRENE: Abeer Qasim Hamza al-Janabi og hennes foreldres identitetspapirer. Foto: Iraks regjering Vis mer

Den sivile straffesaken mot Green åpnet i Louisville i november. Både Green og to av de andre soldatene som deltok risikerer dødsstraff. Både den amerikanske hæren og marinen stasjonert i irak har blitt kritisert for å la soldater med mentale problemer fortsette i tjeneste. Om det viser seg at Green ikke fikk riktig oppfølging føyer det seg inn i rekken av saker som viser svikt i sikkerhetsnettet som skal sørge for at soldatene kan håndtere den stressede situasjonen i felten.

Antisosial personlighet

Anonyme kilder Ap har snakket med forteller om et system som har sviktet i å følge opp Green, noe som fikk fatale følger for familien. I de tre månedene som gikk fra militærelegene ga Green lykkepillene og til massakren fant sted hadde de ikke en eneste oppfølgingssamtale med ham. Åtte dager etter drapene, den 20 mars, ble han diagnostisert med antisosiale personlighetsforstyrrelser og ble erklært stridsudyktig.

Prosessen med å sende ham hjem startet uken etterpå. Greene ble arrestert i juni hjemme i USA. Nå stilles han for en sivil domstol, ettersom han ble pågrepet etter at han ble kastet ut av hæren.

Fikk lykkepiller - ble sendt tilbake i felten
TILTALT Jesse V. Spielman er også tiltalt for voldtekten og drapet på familien i Mahmoudiya.
PÅGREPET I FJOR SOMMER: Her eskorteres Steven D. Green av du U.S. Marshals.