Fikk marerittbeskjed: - Helt utenkelig

Maren Walvik Johnsen (27) trodde i flere måneder at blødningsforstyrrelser var bivirkninger fra coronavaksinen. Det viste seg å være kreft.

KREFTSYK: Maren Walvik Johnsen fikk en spesiell jul etter kreftbeskjeden. Foto: Privat
KREFTSYK: Maren Walvik Johnsen fikk en spesiell jul etter kreftbeskjeden. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er personlig og nært, men et superviktig tema som kan gjelde mange, sier 27-åringen.

Johnsen ble fullvaksinert i mai i fjor. I juli opplevde hun kraftige menstruasjonsblødninger, kraftigere enn hun hadde opplevd tidligere, forteller hun til Dagbladet.

- Jeg snakket med flere rundt meg som opplevde det samme, og vi trodde det kunne skyldes vaksinen, men at det var en bivirkning som ville gå over.

- Helt utenkelig

Da blødningene ikke stoppet oppsøkte hun lege, og ble sendt videre til gynekolog i september. Etter å ha tatt prøver fikk hun beskjed om at celleforandringer var årsaken til blødningene.

- Da var jeg egentlig lettet, og tenkte at vi kunne finne løsningen på dette.

Men rett før jul kom marerittbeskjeden om at det hun først trodde var bivirkninger fra vaksinen, var livmorhalskreft.

- Det var helt utenkelig, jeg kunne ikke tro det.

KREFT: Samboerne Tina og og Brynjar skulle egentlig gifte seg 8.8.2020, men de måtte utsette på grunn av pandemien. Men 8.8.2020 ble likevel en dag de aldri vil glemme. Vis mer

Etter nyttår startet hun på første cellegiftkur, og forteller at hun denne uka selv velger å barbere bort håret for å ta eierskap til hårtapet som vil komme som følge av behandlingen. Og for å kunne donere bort håret sitt til andre i lignende situasjon.

- Først var det trist og en utrolig skuffelse å få nyheten. Men med hjelp fra de rundt meg gikk jeg fort inn i et modus om at dette skal jeg klare, sier 27-åringen offensivt.

- Skummelt

Hun har allerede fortalt om beskjeden og sykdomsforløpet til NRK, og sier hun vil stå fram med sin historie for at kvinner skal sjekke seg hvis de opplever forandringer.

Spesielt etter at FHI i desember bekreftet at vaksinen har ført til økt forekomst av forstyrrelser i menstruasjonen. De siste tallene fra Legemiddelverket viser at de har behandlet 2745 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser knyttet til coronavaksinen.

- Det er skummelt at symptomene er så like som de er. Dette viser at jenter må ta grep om helsa og sjekke seg hvis man opplever forandringer, også før fylte 25 år. Når man er ung kan utviklingen gå fortere fordi cellene fornyes fortere, sier hun.

Hun påpeker at hun selv tok celleprøver som så bra ut så seint som i januar 2020, og har tatt de anbefalte HPV-vaksinene.

Kan være sykdom

Legemiddelverket, som fører oversikt over meldte bivirkninger etter coronavaksinen, skriver på sin hjemmeside at de oppfordrer kvinner med disse blødningsforstyrrelsene til å oppsøke lege for å utelukke sykdom:

  • ved vedvarende eller bekymringsfulle symptomer, for eksempel:
  • kraftigere blødninger enn normalt
  • mer langvarige blødninger enn normalt
  • blødning mellom menstruasjonene
  • ved blødning etter samleie
  • ved blødning etter overgangsalder

«Blødningsforstyrrelser kan være et tegn på forandringer i skjedens slimhinne, i livmor eller livmorhalshals, som for eksempel polypper, muskelknuter eller celleforandringer», skriver Legemiddelverket.

GENERALSEKRETÆR: Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen/Kreftforeningen
GENERALSEKRETÆR: Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen/Kreftforeningen Vis mer

- Vondt å høre

Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, forteller at de har blitt kontaktet av kvinner som har forstyrrelser i blødninger, og som lurer på om det kan være på grunn av vaksinen.

- Vårt klare råd er å ta alle slike forandringer på alvor, og å gå til legen for å sjekke seg. Det er dette vi har fryktet under pandemien; at folk skal gå med uoppdaget kreft, sier Stenstadvold Ross til Dagbladet.

Hun sier hun er glad for at slike forstyrrelser i menstruasjonen nå blir tatt på alvor og undersøkt nærmere.

- Og så vil vi understreke at vi håper at alle som kan, velger å ta vaksinen når de får tilbudet. Da er man med på å beskytte de sårbare i samfunnet, og bidrar til å avlaste en hardt presset helsetjeneste.

- Hva er viktig å vite med tanke på når man bør sjekke seg?

- Hvis du opplever forandringer som ikke går over i løpet av to til tre uker, er vårt klare råd å gå til legen. Ta forandringer på alvor, også om du tror de kan skyldes vaksinen, og også selv om du nylig har sjekket deg. Det kan være andre årsaker til symptomene - selv om sannsynligheten for at det skal være kreft er lav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer