Fikk mark i julesylta

Og larver i julekalenderen. Trøst: du dør ikke av det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Julesylte er best når den ligger helt rolig i kjøleskapet og ikke kommer krypende mot deg på egen hånd. Som sjokolade i julekalenderen er best uten larver. Trøsten en travel førjulstid: du dør ikke av det.

Bente Nilsen på Tromøya fikk mer liv til Gildes julesylte enn hun satt pris på før helgen. Hun kjøpte en pakke julesnadder hos sin lokale Rimi-kjøpmann, og var svært fornøyd med den første smaksprøven da hun var innom sin mormor på veien hjem.

Men da hun gikk lenger ned i pakningen seinere på kvelden, fikk førjulsstemningen en annen lyd.


- En levende mark mellom en og to centimeter lang lå nede mellom sylteskivene. Det var pyton ekkelt, jeg fikk panikk, sier den kokkeutdannede kvinnen til Agderposten.

Ikke farlig, sa Legevakta

Hun ringte til legevakta at frykt for at hun og mormoren tidligere på kvelden hadde fått i seg uhumskheter de ikke hadde merket. Legevakta forsikret at det ikke var noe farlig - dersom de skulle ha fått i seg mark.

Bente Nilsen er sikker på at marken må ha vært i syltepakningen da hun åpnet den hos sin mormor. Butikksjefen hos Rimi tok straks affære da han fikk se marken i sylta og fjernet alle pakkene med samme produksjonsnummer fra hyllene. Han varslet også Rimi- og Ica-kjeden.

Lucia-larver

 MISTET LYSTEN:  Bente Nilsen mistet lysten på julesylte da han fant at det ikke BARE var sylte i pakningen fra Gilde. Foto: Erik Holand, Agderposten.
MISTET LYSTEN: Bente Nilsen mistet lysten på julesylte da han fant at det ikke BARE var sylte i pakningen fra Gilde. Foto: Erik Holand, Agderposten. Vis mer

14 år gamle Oda Bugge Dystland stoppet sin sjokolade-nedtelling til jul på Lucia-dagen. Da hun skulle åpne luke nummer 13 kom det krypende tre små larver ut av Nestle Smarties julekalender.

- Det var skikkelig ekkelt. Jeg la fra meg kalenderen og har ikke orket å ta i den siden, sier Oda til Romerikes Blad.

Kvalitetssjef Espen Lindseth i AS Nestle Norge tar saken så alvorlig at han vil spørre Folkehelseinstituttet om hjelp til om hjelp til å analysere både kalenderen og marken.

Kompensasjon

- Ut fra beskrivelsene ligner det på en kakaomøll, som må ha kommet med råvarene. De er helt ufarlige, men selvfølgelig ubehagelige, sier Lindseth til avisa. Han vil diskutere en passende kompensasjon til sin unge kunde.

Nestle har skadedyrprogram i alle fabrikker, blant annet møllfeller og insektdrepende lamper.

LEVENDE SYLTE: En grågrønn mark mellom en og to centimeter lang kom krypende i syltepakningen.