Katastrofalt innvielsesrituale:

Fikk massiv hjerneskade etter skolefest

19 år gamle Daniel Santulli måtte styrte en hel flaske vodka for å bli «godkjent».

HJERNESKADD: Daniel Santulli ønsket å bli medlem i brorskapet Phi Gamma Delta, kalt Fiji. Det ødela livet hans. Foto: Handout
HJERNESKADD: Daniel Santulli ønsket å bli medlem i brorskapet Phi Gamma Delta, kalt Fiji. Det ødela livet hans. Foto: Handout Vis mer
Publisert

I oktober 2021 ble den da 18 år gamle Daniel Santulli fra Minnesota i USA oppfordret til å drikke en hel flaske med vodka.

«Ritualet» var en del av en innvielse for å bli et fullverdig medlem av studentforeningen og brorskapet Phi Gamma Delta, kalt Fiji, ved Universitetet i Missouri.

Hendelsen, som i dag omtales som et av de verste tilfellene av innvielsesritualer i USA noensinne, har ødelagt Santullis liv for alltid.

- Massiv hjerneskade

Året i forveien hadde 19-åringen fullført videregående, hvor han spilte både basketball og baseball. Santulli var også en lovende hockeyspiller, og fungerte som kaptein på skolelaget.

I dag kan tenåringen verken gå eller snakke. Han er i tillegg blind og har pådratt seg en massiv hjerneskade.

Ifølge Columbia Daily Tribune ble han overrakt en helflaske vodka av eldre medlemmer i Phi Gamma Delta.

Det var forventet at alt innholdet i flaska skulle konsumeres.

Da Santulli ba om å gi seg fordi han ikke klarte mer, ble det ropt en rekke skjellsord mot ham.

Tenåringen fortsatte å drikke.

Ringte ikke etter hjelp

I stedet for å ringe nødnummeret da de oppdaget at Santulli ikke lenger hadde puls, lempet to av guttene ham inn i en bil og kjørte ham til sykehuset.

19 år gamle Santulli var blitt alkoholforgiftet og svevde mellom liv og død. På sykehuset klarte legene å få hjertet i gang igjen.

- Vi trodde det var en drøm, og kunne ikke tro at det skjedde. Vi kjørt ned til Missouri på sju og en halv time. Det var de lengste timene i mitt liv, sier faren Tom Santulli til Fox News.

Kort tid etter tenåringens sykehusinnleggelse, oppsto store demonstrasjoner utenfor Phi Gamma Delta-huset på skolens campus.

Over 300 elever holdt store, påskrevne plakater mens de ropte om rettferdighet og krevde nedleggelse av brorskapet.

Universitetet i Missouri bestemte seg for å suspendere hele skolens brorskapsordning.

VIL HA DEM FJERNET: Studenter ved universitetet tok til gatene utenfor Phi Gamma Delta-huset. Brorskapet er kjent under kallenavnet Fiji. Bildet er tatt 20. oktober 2021. Foto: Owen Zilia/Missourian via AP
VIL HA DEM FJERNET: Studenter ved universitetet tok til gatene utenfor Phi Gamma Delta-huset. Brorskapet er kjent under kallenavnet Fiji. Bildet er tatt 20. oktober 2021. Foto: Owen Zilia/Missourian via AP Vis mer

Ikke første gang

Dette er nemlig ikke første gang Phi Gamma Delta har vært i hardt vær. Ifølge Columbia Daily Tribune har tidligere medlemmer blitt saksøkt for voldtekt tilbake i tid.

I februar i år valgte Santullis foreldre å gå til søksmål mot studentforeningen og 22 enkeltpersoner.

«Ved midnatt var Daniel Santulli sterkt beruset. Han besvimte på sofaen. Da noen forsøkte å hjelpe ham, hadde han ingen puls», heter det i søksmålet som ble levert inn til Boone County Circuit Court.

I søksmålet viser familiens advokat David Buanchi til flere brudd. Fra 2017 til 2021 skal Phi Gamma Delta ha brutt universitetets retningslinjer opptil elleve ganger. De fleste punktene omhandler alkoholdistribusjon og atferd.

- Det er ekstremt merkelig at dette brorskapet klarer å sette seg i en slik situasjon, etter så mange tidligere brudd. De har tilsynelatende ikke lært noe, sier Buanchi.

PROTEST: Studenter har sett seg lei på oppførselen til medlemmene av brorskapet. De demponstrerte både mot seksuelle overgrep og innvielsesritualene. Foto: Nicole Gutierrez/Missourian via AP
PROTEST: Studenter har sett seg lei på oppførselen til medlemmene av brorskapet. De demponstrerte både mot seksuelle overgrep og innvielsesritualene. Foto: Nicole Gutierrez/Missourian via AP Vis mer

Beklager til familien

Brorskapets nasjonale direktør, Rob Caudill, skrev i en uttalelse til avisa Columbia Daily Tribune at han føler med Santulli og hans pårørende:

«Våre tanker og bønner går til Danny og familien i denne vanskelige tiden. Vi har mottatt den sivile klagen og vurderer den. Brorskapet er suspendert av International Fraternity og vi fortsetter å samarbeide med lokale myndigheter under etterforskingen.»

Seinere i februar i år ble Santulli overført til et rehabiliteringssykehus i Colorado - hvor både familien og ansatte jobbet daglig for å oppnå framskritt.

19-åringens foreldre måtte flytte fra hjemmet sitt i Minnesota, og inn i en leilighet i nærheten av sønnens rehabiliteringssenter.

- De sitter ved senga hans hver eneste dag. Hjerneskaden hans er permanent. Hvor mye framgang han vil kunne oppnå, gjenstår å se, sier advokaten.

Flyttet hjem igjen

Onsdag 8. juni kunne Santulli og foreldrene hjem til Minnesota igjen, etter åtte måneders opphold på sykehus og rehabiliteringssenter.

- Han har en lang vei å gå. Vi håper bare at han på en eller annen måte kan bli bedre, sier faren Tom Santulli.

Moren Mary har sagt opp jobben for å kunne gi sønnen pleie døgnet rundt.

- Han kan verken snakke eller gå, og sitter i rullestol. Han har mistet synet, men han hører oss og vet at vi er der. Vi skal fortsette å kjempe denne kampen, og vi kommer ikke til å gi opp håpet, sa mora til Good Morning America denne uka, gjengitt av The Independent.

Søksmålet som ble levert inn av familiens representant, har hittil endt i 23 inngåtte forlik

Nye søksmål

Under en høring mandag denne uka fikk Bianchi godkjenning fra en dommer til å kunne legge til to nye sivile søksmål.

Begjæringen er rettet mot to medlemmer, hvor den ene var personen som skaffet alkoholen og som tvang Santulli til å drikke store mengder gjennom en slange i munnen.

Det andre tidligere Phi Gamma Delta-medlemmet er saksøkt for å ha forlatt Santulli i hjelpesløs tilstand på en sofa.

«Klokka 00.28 gled «Danny» delvis ut av sofaen og endte opp på gulvet med ansiktet ned. Han hadde ingen frivillig kontroll over verken armer eller ben. Han lå på gulvet til noen tilfeldig gikk gjennom rommet og så ham. Han ble lagt på sofaen igjen. Huden hans var blek og leppene blå - men ingen ringte 911», heter det i det nye søksmålet levert inn av Bianchi. The Independent har publisert en overvåkingsvideo fra den fatale kvelden.

Førstnevnte av de to anklagde må møte i retten 5. juli.

Advokaten beskriver 19-åringens framtidsutsikter som sterkt pleietrengende.

- Han er nå i foreldrenes omsorg, men tilstanden hans har ikke endret seg, sa han til Columbia Daily Tribune denne uka.

Han opplyser også om at universitetet har innført sanksjoner mot 13 gutter som var medlemmer av det samme brorskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer