Fikk matchende skjerf

Den indiske statsministeren Narendra Modi hadde en gave på lur til deltakerne på årets G20-møte.

SYMBOLSK: Verdenslederne fikk et skjerf i gave av den indiske statsministeren. Foto: Ludovic MARIN / POOL / AFP
SYMBOLSK: Verdenslederne fikk et skjerf i gave av den indiske statsministeren. Foto: Ludovic MARIN / POOL / AFP Vis mer
Publisert
Annonse

Denne helga møttes verdenslederne i India for å delta på G20-toppmøtet. Da de besøkte Raj Ghat, minnesmerket etter Mahatma Gandhi, ble de gitt en gave av vertslandets statsminister Narendra Modi.

Verdenslederne fikk hvert sitt håndvevde khadi-skjerf. Dette skal symbolisere Gandhis ikkevold-doktrine, som bidro til at India fikk sin selvstendighet fra britisk styre i 1947.

Modi skal selv ha lagt skjerfene om halsen på sine kolleger. Handlingen har vakt oppsikt internasjonalt, skriver CNN.

Symboliserer selvstendighetskampen

I kampen mot det britiske styret skal khadi-skjerfet hatt en stor politisk betydning. Det var et symbol på selvstendighet, og ble opprinnelig designet i boikotten mot importerte eller britisk-produserte varer under kolonitida.

Skjerfet viste at inderne var i stand til å utvikle sin egen industri, og skulle frigjøre landet fra avhengigheten til kolonistyret.

- Når ulike nasjoner møtes, vil Gandhis tidløse idealer være en veileder for vår samlede visjon om en harmonisk, inkluderende og velstående global framtid, skriver Modi på X etter møtet.

Gandhis ønske var å lage et sekulært India. Landet var imidlertid splittet mellom den hinduistiske og den muslimske delen av befolkningen. Da det britiske styret opphørte i 1947, ble Pakistan, som hadde en majoritet av muslimer, utskilt som en egen dominion.

Året etter ble Gandhi assassinert av Nathuram Godse, en hinduistisk nasjonalist.

Det var først i 1949 at India ble en uavhengig republikk innenfor Samveldet av Nasjoner.

- Viktigere enn noen gang

USAs president Joe Biden sier i en uttalelse på X at det var en ære å besøke Raj Ghat-minnesmerket for å legge ned en krans sammen med de andre G20-lederne.

- Mahatma Gandhis budskap om ikkevold, respekt og sannhet er viktigere enn noen gang - måtte det fortsette å inspirere verden og være grunnlaget for båndet mellom landene våre, skriver han.

Skuffet over erklæring

Under toppmøtet kom G20-landene fram til en felles erklæring som blant annet handler om klimaendringene, verdensøkonomien og den pågående krigen i Ukraina.

Til tross for uenigheter slo verdenslederne fast at ingen land må bruke makt i Ukraina for å øke sitt territorium. Trusler om bruk av atomvåpen er også uakseptabelt.

Russlands rolle i krigen nevnes imidlertid ikke i erklæringen.

Både landets president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping glimret med sitt fravær på møtet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer