Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk medaljer og tannlegepenger etter barslagsmål

Soldater slo ned lokalbefolkning og pisset på golvet i Karasjok. Flau nederlandsk forsvarsledelse kom i privatjet til Norge for å unnskylde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Slåssingen og den generelle oppførselen til de nederlandske marinesoldatene på helgefri i Karasjok fra høstøvelse i Porsanger, har skapt stort oppstyr også i soldatenes hjemland. Øverstkommanderende for det nederlandske forsvaret sendte en formell beklagelse til den norske forsvarsledelsen etter masseslagsmålet utenfor Kroa i Karasjok, men stoppet ikke der.

Det var forrige lørdag at eier av Kroa, Klement Turi, hadde nektet de nederlandske soldatene adgang etter mislykkede, muntlige forsøk på å lære dem folkeskikk.

Men senere tok 27 av soldatene seg likevel inn på serveringsstedet, der fire lokale menn og en kvinne ble skadet under berserkergangen. Fasit: to brukne neser, et brukket håndledd, minst en ødelagt tann og en brukket fot. Minst.

Tre uker tidligere hadde soldatene debutert på Kroa med å pisse på dansegolvet.

Uanmeldt besøk

Fredag kom inspektøren for den nederlandske marinen,  generalløytnant Ad van Baal med følge, på uanmeldt besøk til Porsanger og Karasjok i regjeringens eget fly. Oppførselen til soldatene har vakt så stor oppmerksomhet at spekulasjoner om konsekvenser for den politiske ledelsen i forsvarsdepartementet i Nederland har versert i store medier i treskolandet.

Nå har de skadelidende fått krigsmedaljer - eller rettere sagt fredsmedaljer - av generalen selv. Og ordfører Kjell Sæther i Karasjok er glad for at kommunen og de skadelidte vendte det andre kinnet etter krigstilstandene i frihelgene.

-I ferd med å lære folkeskikk

image: Fikk medaljer og tannlegepenger etter barslagsmål

- Nå tror vi nederlenderne er i ferd med å lære seg folkeskikk og at det er kulturforskjeller rundt i verden. Jeg fortalte generalen og hans følge at vi er glad i nederlendere, og han har lovet at nederlandske soldater som kommer på øvelse hit neste gang stiller opp i lokalsamfunnene med skolebesøk, foredrag om hjemlandet - ja hva vi måtte ønske av positive bidrag, sier ordfører Kjell Sæther til Dagbladet.no.

Han var en av de utvalgte som ble beæret med en medalje fra den nederlandske forsvarsledelsen.

-Det er en 60 års minnemedalje for fredsslutningen etter andre verdenskrig, og det skal være en ærefull utmerkelse, sier ordfører Kjell Sæther.

Generalen var også på besøk hos Anita Anthi, som fikk slått ut en tann da de profesjonelle marinesoldatene gikk fra konseptene forrige natt til søndag. Hun fikk også slått løse to tenner.

Erstatning

- Ja visst fikk jeg medalje av det nederlandske forsvaret. Det måtte jeg flire litt av, man blir jo forlegen av slikt, sier Anita Anthi til Finnmark Dagblad.

Generalen lovet henne også erstatning og at det nederlandske forsvaret skal betale tannlegeregningen.

Over 400 nederlandske soldater og befal er på øvelsen ved garnisonen i Porsanger, som avsluttes denne uka. Så langt Karasjok-ordføreren fikk inntrykk av, har ingen av soldatene blitt sendt tilbake som følge av bråket.

De nederlandske forsvarstoppene rakk ikke noen unnskyld-tur til nabotraktene over på finsk side denne gangen. Før masseslagsmålet i Karasjok hadde mange av soldatene vært på tur til Finland.

Der hadde de ladet opp, først på billig brennevin og så gratis. Flere av nederlenderne skal ha forsynt seg av drinkene til finske bargjester, antastet kvinnelige gjester og truet kjærestene deres.

FREDSSLUTNING: Karasjok-ordfører Kjell Sæther og generalløytnant Ab van Baal på "fredsmøtet" ved garnisonen i Porsanger, omkranset av nederlandske militære ledere og major Kjell Hanssen ved garnisonen (nummer to fra venstre).
FREDSMEDALJE: Inspektør for den nederlandske marinen, generalløytnant Ab van Baal, unnskylder sine soldater på helgetur til Karasjok og overrekker en jubileumsmedalje for avslutningen av andre verdenskrig til ordfører Kjell Sæther.