Fikk medhold i sperm-nekt

Ei britisk kvinne får ikke bruke nedfrossede, befruktede egg uten tillatelse fra den mannen som befruktet dem, fastslår Den Europeiske Domstolen for Menneskerettigheter i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Befruktede egg har ingen egen rett til liv, slår Strasbourg-domstolen enstemmig fast i denne banebrytende dommen.

Trakk tilbake samtykke

Natallie Evans (34) ble ufruktbar etter kreftbehandling, men før hun fikk fjernet eggstokkene, ble seks egg fra henne i 2001 befruktet i prøverør med sæd fra hennes daværende kjæreste, Howard Johnsen.

Seinere gikk det britiske paret fra hverandre, og Johnsen trakk tilbake sitt samtykke til å bruke de befruktede eggene.

Etter britisk lov må begge foreldrene ved prøverørsbefruktning gi sitt samtykke hvert steg på veien til et barn fødes. Evans mente dette bryter hennes rettigheter under Den Europeiske Konvensjonen om Menneskerettigheter. Strasbourg-domstolen ba om at eggene ikke ble ødelagt mens den behandlet klagemålet.

Men nå har den avvist hennes krav om retten til de befruktede eggene. Det er opp til landetslover å avgjøre når retten til liv begynner, og etter britisk lov har ikke et befruktet egg uavhengige rettigheter, slår domstolen fast. Når Johnsen trekker tilbake sitt samtykke til å bruke eggene, er ikke det et brudd på hennes menneskerettigheter, sier kjennelsen.

Stor medfølelse

«Retten har, som de nasjonale domstolene, stor medfølelse for saksøkers skjebne, som hvis eggene ikke bringes fram, vil miste muligheten til å få sitt eget barn,» heter det fra de sju dommerne. Men retten til et familieliv kan ikke gå foran Johnsons tilbaketrekking av samtykke, skriver flertallet av dommerne. Retten er enstemmig på at et befruktet egg ikke har en uavhengig rett til liv.

Evans vil prøve å anke dommen til Storkammeret, det øverste kammeret ved Strasbourg-domstolen.

Etter dommen uttalte Johnsen:

-  Det viktigste for meg er å få bestemme når og om jeg vil stifte enfamilie. Jeg tenker ikke på dette som en seier.

VANT: Howard Johnsen.
TAPTE: Natallie Evans.