NY ORIENTERING: Politidirektør i politidirektoratet Øystein Mæland er blant dem som orienterer i ettermiddag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
NY ORIENTERING: Politidirektør i politidirektoratet Øystein Mæland er blant dem som orienterer i ettermiddag. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

- Fikk melding om mellom to og fem gjerningsmenn

I tillegg trodde politiet at gjerningsmennene hadde kraftig tohåndsvåpen med kikkertsikte, og at det var sprengstoff på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ukene har det blitt rettet en del kritiske spørsmål til politiets håndtering av terrorangrepene 22. juli.

Klokka 16.30 i dag startet en pressekonferanse hvor politidirektør Øystein Mæland samt representanter fra Oslo og Nordre Buskerud politidistrikt var til stede.

 - Vi har forståelse for at det er et behov for å vite hva politiet gjorde minutt for minutt etter første melding på Utøya, sier politidirektør Øystein Meland.

- Behov for detaljer - Politiaksjonen på Utøya er en politiaksjon uten sidestykke i vår historie. Vi har behov for å se alle detaljer i en helhet, for å få et mest sannferdig og helhetelig bilde. Vi ser et spesielt behov for å gjøre det i dag, slik at pårørende og overlevende som i løpet av helga samles på Utøya og i Oslo, får et mer klart bilde av hva som skjedde, sier Mæland.

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer forteller at de har fått mange spørsmål om hva som skjedde fra politiet fikk inn den første meldingen om Utøya-skytinga, til gjerningsmannen ble pågrepet.

- Det er viktig å huske på hva som skjedde denne ettermiddagen. Det hadde nettopp vært en bombeeksplosjon i Oslo, og alle øyne var rettet mot denne hendelsen, sier Hammer.

- Da vi fikk høre om skytinga på Utøya tilkalte vi alle tilgjengelige ressurser. Jeg vet at de av våre mannskaper som jobbet denne dagen gjorde alt de kunne for å redde liv, sier Hammer.

Varslet beredskapstroppen Politiet fikk inn den første meldinga om skyting på Utøya klokka 17.27, opplyser stabsjef i Nordre Buskerud politidistrikt, Magne Rustad.

- Det ble en umiddelbart pågang av telefoner, og operasjonslederen som var alene på vakt, forstod raskt alvoret i saken.

- Han tilkalte UEH-laget,som er politiets utrykningsenhet, og beredskapstroppen ble varslet. Samtidig hadde vi til en hver tid minst 40 telefoninnrigninger på vent, sier Rustad.

Flere gjerningsmenn Han forteller at de fikk inn meldinger om at det var mellom to og fem gjerningspersoner, at de hadde kraftig tohåndsvåpen med kikkertsikte, og at det skulle være sprengstoff plassert på øya.

Det har vært mange spørsmål i forbindelse med båtbruken til politiet.

- Norde Buskerud er et distrikt med flere vann. Vi har derfor en båt som er stasjonert i Hønefoss. Den er derfor klar til å settes ut der det trengs. Den kan ikke være for stor fordi den må kunne settes ut der det trengs. Den har plasst til ti personer, sier Magne Rustad.
- Egnet sted Anders Snortheimsmoen, leder av Oslo-politiets beredskapstropp fortalte at de ankom Storøya klokka 18.09.

- Dette var et avtalt oppmøtested, og i min verden er et godt egnet sted til å opererer fra. Hadde vi kjørt en øvelse på samme stedet så hadde min leder som valgte dette stedet fått bestått.

- Vi prøvde frenetisk å få tak i flere båter samtidig som vi var i båten som var klar. I løpet av kort tid var det fire båter og 22 mannskaper som var landfast på Utøya. Etter å ha fått et kort overblikk så oppfattet de at det er skyting, og de går mot trusselen., sier Snortheimsmoen.