Avslørte Putin:

- Fikk merkelige meldinger

Den profilerte gravejournalisten Andrei Soldatov blir nå jaget av russiske myndigheter, etter å ha kommet med avsløringer om Vladimir Putin og hans innerste krets.

ETTERLYST: Andrei Soldatov er etterlyst internasjonalt av russiske myndigheter. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / NTB
ETTERLYST: Andrei Soldatov er etterlyst internasjonalt av russiske myndigheter. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det kjent at den profilerte gravejournalisten Andrei Soldatov er oppført på etterlystlista til Russlands innenriksdepartement. Det meldte han selv på sin egen Twitter-side.

Soldatov er ekspert på Russlands sikkerhetstjenester, og er en av landets mest profilerte uavhengige gravejournalister.

Meldinger fra banken

I et debattinnlegg i den uavhengige avisa Moscow Times, avslører Soldatov at han tidligere denne uka mottok flere «merkelige meldinger» fra banken sin i Moskva om at kontoene hans var sperret.

«Deretter kom det meldinger fra min andre russiske bank om at jeg hadde fått en bot tilsvarende 80 000 dollar for hver konto», heter det i innlegget.

Det var først da han fikk enda en melding at han forsto hva som foregikk. Der sto det nemlig at han var målet for en kriminell etterforskning i Russland.

KAMPER: Dronevideo viser ukrainsk soldats kamp mot en gruppe russiske soldater i Luhansk-regionen i startfasen av den russiske invasjonen av Ukraina. Video: 4ZLPR / Telegram Vis mer

«Etter råd fra min Moskva-advokat sjekket jeg Russlands etterlysningsliste på innenriksdepartementets nettside, og der var jeg - med mitt fotografi og personlige detaljer. De brydde seg ikke om å oppgi anklagene eller hvilken statlig etat som var involvert», skriver Soldatov.

Etterforskningen mot ham er åpnet av granskingsutvalget ved statsadvokatembetet, Sledstvennyi Komitet, ofte forkortet til SKR. Siden 4. mai har han vært etterlyst internasjonalt av den russiske regjeringen.

Avslørte Putin

Den profilerte journalisten hevder selv at årsaken til etterlysningen er hans egne avsløringer om «utrenskingen» i den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Soldatov har blant annet avslørt hvordan FSB-toppen Sergej Beseda skal ha blitt arrestert og varetektsfengslet i det beryktede Lefortovo-fengselet. FSBs femteavdeling - som Beseda inntil nylig var leder for - ble opprettet av Putin personlig under perioden hans som FSB-sjef.

SKR-etterforsker Kurovskoi skal ha sagt i retten at Soldatov var under etterforskning etter å ha stilt opp i en YouTube-video hvor han stilte spørsmål ved treningen og kompetansen til nasjonalgardens tropper, og at spørsmålene «utgjorde desinformasjon om aktivitetene til de russiske troppene».

FORSTYRRER SIGNALET: Droner har vist seg å være et viktig redskap i krigen i Ukraina. En video som sprer seg i sosiale medier skal vise en soldat som demonstrerer et effektivt våpen mot øynene i lufta. Video: Reddit, AP, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Soldatov skriver i debattinnlegget at han først ble forvirret over hvorfor utspillene hans i Youtube-videoen hadde utløst en slik reaksjon:

«Og så leste jeg tittelen på videoen. Tittelen var «Andrei Soldatov: FSB-generaler arrestert på grunn av krigen», skriver han i innlegget, og fortsetter:

«Da skjønte jeg det. Den virkelige årsaken til etterforskningen mot meg var min rapportering med Irina Borogan om FSB-utrenskingen siden krigens start, og spesielt arrestasjonen av Sergej Beseda, sjefen for FSBs femteavdeling. Henvisningen til nasjonalgarden var bare et påskudd.»

Nettsted lagt ned

Kreml har på sin side på det sterkeste avvist enhver form for trøbbel innad i FSB.

«Det har blitt hevdet at alt gikk etter planen», skriver Soldatov i debattinnlegget.

Nettstedet agentura.ru, som Soldatov er redaktør for, er nå lagt ned av russiske myndigheter.

«Det er tydelig at de bruker tradisjonelle metoder i håp om at de skal kunne forhindre avsløringene om FSB, som alle baserer seg på kilder fra Putins innerste krets», skriver han, og legger til:

«Alt dette er ganske ubehagelig fra et personlig ståsted, men det er også et tegn på at regjeringen sliter med å isolere Russland fra internett og innføre sensur», skriver han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer