Fikk mildere dom

41-åringen fikk Viagra av fengselslegen og ble seinere dømt for voldtekt av sønnen i fengselets besøksrom. Han fikk norgeshistoriens strengeste sedelighetsdom, 21 års forvaring. I går kom Høyesteretts dom, som i realiteten gir ham mulighet til løslatelse om seks år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

41-åringen er tidligere dømt tre ganger for gjentatte seksuelle overgrep mot unge gutter. Sakkyndige omtalte ham som en trussel mot alle unge gutter. I går reduserte Høyesterett straffen til forvaring i 15 år med en minstetid på seks år.

- Jeg er svært sjokkert. Mannen har ødelagt ni barns liv, og jeg er bekymret for barns framtidige rettssikkerhet, sier Mette Skoklefald, sønnens bistandsadvokat. I går ringte hun ham og informerte om avgjørelsen.

- Han trodde ikke det var sant, og er svært, svært skuffet, sier Skoklefald.

De seksuelle overgrepene skjedde mens sønnen var 16 år gammel, våren og sommeren 2000. Sønnen ble truet med at torpedoer skulle drepe ham og fosterfamilien dersom han ikke ble med på farens sexleker. Overgrepene skjedde da faren var på permisjon fra Ila landsfengsel, og på besøksrommet i fengselet.

Prinsipiell dom

I vinter dømte Oslo tingrett mannen til forvaring i 21 år med en minstetid på 10 år. Mannens anke gikk direkte til Høyesterett, fordi det var den første saken i sitt slag etter at reglene om forvaring trådte i kraft ved årsskiftet.

Om at straffen nå er satt til 15 års forvaring med en minstetid på seks år, sier 41-åringens forsvarer Harald Stabell: - Det betyr veldig mye for min klient. Om seks år kan han søke om prøveløslatelse.

I teorien kan 41-åringen bli sittende i fengsel til han dør. For å bli sluppet ut, må han nemlig ikke lenger være farlig for samfunnet. Dommen fra Høyesterett betyr i praksis at mannen kan få «farligheten» vurdert på nytt etter at minstetida på seks år er over, og deretter hvert eneste år etter dette.

- Dette er et helt klart signal om at Høyesterett ser behovet for å få prøvet saken oftere. De har sett begrensningen i å vurdere farlighet langt fram i tid, sier Stabell til Dagbladet.

Dette er den første avgjørelsen om forvaring fra Høyesterett, og den vil skape presedens for framtidige saker.

Aldri alene

De rettspsykiatrisk sakkyndige mener at det er høyst usikkert om 41-åringen noen gang kan bli kurert for sin pedofili. Rettspsykiater Andreas Hamnes anslo under behandlingen i Oslo tingrett at 10-15 år med terapi kanskje kunne ha en effekt.

- Tiltalte må aldri få være alene med unge gutter, sa psykiatrisk sakkyndig Michael Setsaas den gang.

Nå ønsker han ikke å kommentere dommen fra Høyesterett.

OVERGREP Her, på dette besøksrommet på Ila, forgrep 41-åringen seg på sønnen da han var på besøk.