Fikk milliarder til nytt raid mot Kværner

BERGEN (Dagbladet): Med mer enn seks milliarder kroner fra salget av dypvannsdivisjonen i Aker Maritime har Kjell Inge Røkke skaffet seg muskler til å ta opp kampen om Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig vil han styrke de norske virksomhetene som gjenstår i Aker Maritime-konsernet og skape godvilje i bankene for nye industrieventyr.

Aker Maritime blir gjeldfri, og vil ha penger i banken så snart salget er endelig gjennomført. Forhandlingene pågikk i hovedkontoret til Coflexip Stena Offshore i Paris fram til 19-tida i går kveld. Da tok Røkke og de andre deltakerne pause.

Om få uker vil EU-behandlingen av markedsmakten i Kværner med Kjell Inge Røkke og Aker Maritime som stor aksjonær være ferdigbehandlet.

Med positiv melding fra Brussel kan fiskeren fra Molde starte sitt neste raid.

Han sitter fortsatt med tre fjerdedeler av Aker Maritime-konsernet etter salg av dypvannsdivisjonen Aker Maritime Inc.

Aker Maritime har allerede finansiert oppkjøpet av aksjer i Kværner til en pris på 2,6 milliarder kroner. Når disse aksjene er overdratt og betalt for, vil Aker Maritime eie 26,7 prosent av Kværner.

Lån slettes

Selskapet har lånt 2,3 milliarder kroner i Chase Manhattan Bank. En del av dette beløpet er avsatt til oppgjør for 49 prosent av aksjene i offshoreverkstedet Aker Gulf Marine i USA. Med den nye pengesekken fra Paris kan dyre lån slettes og nye aksjeposter kjøpes.

Coflexip har datterselskaper plassert på flere av de samme stedene som Aker Maritime Inc. har verksteder, baser og salgskontorer. Franskmennene kan derfor hente ut synergieffekter, noe som kan forklare den høye prisen de betaler.

Kværner-sjef Kjell Almskog bød til sammenlikning mellom 4,5 og 5 milliarder kroner i Kværner-aksjer på hele Aker Maritime.

Ny utbyttefest?

Kjell Inge Røkke og Aker Maritime ser åpenbart store fordeler ved å få til en sammensmelting av Kværner og det han sitter igjen med av verkstedene i Værdal og på Stord - virksomhet som på sikt bli en stor konkurrent for nettopp Coflexip.

Med 63 prosent av aksjekapitalen i Aker Maritime, vil også Kjell Inge Røkke når som helst kunne invitere til en ekstraordinær generalforsamling for å gjennomføre en ny utbyttefest.

leif.stang@dagbladet.no

KLAR IGJEN: Røkke har frisk kapital.