Fikk millioner - kontaktet Ropstad

Kort tid etter at Kjell Magne Bondevik og Oslosenteret fikk millionbeløp fra det eksperter sier er en regimetilknyttet organisasjon i Saudi-Arabia, kontaktet han religionsminister Kjell Ingolf Ropstad - som sa ja til å møte organisasjonens leder i Norge.

KONTAKT: Kjell Magne Bondevik har to ganger kontaktet barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på vegne av Mohammad al-Issa, leder i Muslim World League (t. h.). Foto: Lars Eivind Bones
KONTAKT: Kjell Magne Bondevik har to ganger kontaktet barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på vegne av Mohammad al-Issa, leder i Muslim World League (t. h.). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Det går fram av e-postkorrespondanse Dagbladet har fått innsyn i via Barne- og familiedepartementets postliste.

Dagbladet avslørte denne uka at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og hans organisasjon Oslosenteret har fått drøyt 3,2 millioner kroner fra det eksperter mener er en regimetilknyttet organisasjon, Muslim World League (MWL) i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via Stiftelsen Dialog For Fred, som drives av den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh.

Drøyt to uker etter overføringen, sørget Bondevik for at lederen for Muslim World League skulle få møte religionsminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad personlig, kan Dagbladet nå avsløre.

- Var ditt nettverk og din mulighet til å kontakte statsråder en av årsakene til at du fikk penger fra MWL, spør vi Bondevik.

- Nei, jeg mottar ikke penger fra MWL, sier Bondevik, og viser til at honoraret hans kommer fra Stiftelsen Dialog For Fred.

Underlagt regimet

Både Bondevik og Aamir Sheikh sier at Muslim World League er en uavhengig, internasjonal organisasjon som ikke er finansiert av Saudi-Arabia.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De viser til Muslim World Leagues leder, Dr. Mohammad Al-Issa, som sier at organisasjonen ikke har blitt støttet av Saudi-Arabia eller andre land de siste fem årene.

Internasjonale eksperter er derimot klare på at Muslim World League er sterkt tilknyttet, og finansiert av, den saudiarabiske staten.

- Regimet trenger alltid legitimitet, og MWL hjelper til å med å gi dem dette, sa Reinhard Schulze – professor emeritus ved Universitetet i Bern – til Dagbladet, og la til:

- Muslim World League (MWL) hevder å være uavhengig av den saudiarabiske regjeringen. Fakta er imidlertid at MWL opptrer som et semioffisiell fløy av Saudi-Arabia innenfor religionspolitikken. MWLs øverste ledelse er stort sett alle underlagt regimet, som også finansierer driften til en betydelig grad. Det betyr at det også er politisk samarbeid.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad takket ja til Kjell Magne Bondeviks forespørsel.

Det var 20. januar i år at den muslimske organisasjonen Muslim World League overførte drøyt 4,1 millioner kroner til Aamir J. Sheikhs Stiftelse Dialog for Fred. Det viser dokumenter Dagbladet har fått tilgang til.

Dagen etter, altså 21. januar, overførte stiftelsen så 2,75 millioner til Oslosenteret – og drøyt en halv million til Bondevik privat.

Kontaktet Ropstad direkte

Omkring to uker etter pengeoverføringene, torsdag 4. februar, observerte Dagbladet selv at Bondevik spaserte inn på Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Han sier til Dagbladet at det var en høflighetsvisitt til den nye kvinnelige ambassadøren.

Få dager senere, den 8. februar, sendte Bondevik så e-posten til Barne- og familiedepartementet om Ropstads deltagelse på en religionskonferanse i Oslo.

Av programmet framgår det at konferansen var et samarbeid mellom Muslim World League og Aamir J. Sheikhs Stiftelsen Dialog For Fred. Hovedtalere skulle være Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa og minister Kjell Ingolf Ropstad.

KrF-nestor Bondevik skriver til departementet at han allerede har snakket med sin partifelle Ropstad, og fått bekreftelse på at ministeren ville komme på konferansen og tale:

«Jeg har snakket med han om det. Han er innstilt på å si ja, med forbehold. Det er jo regjeringskonferanse-dag, men dette begynner ikke før kl.17. Viktigst at han kommer innom», skriver Bondevik i e-posten til Barne- og familiedepartementet.

Med andre ord var det først etter at ministeren hadde bekreftet sin deltagelse overfor Bondevik, at Bondevik sendte e-posten som ble loggført i departementets postjournal.

Ønsket møte

- Det er ikke unaturlig at Bondevik, som er tilknyttet Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, har tatt kontakt med meg som trosminister om tema som interreligiøs dialog, trosfrihet og menneskerettigheter, skriver Ropstad til Dagbladet, via kommunikasjonssjef Line Torvik i Barne- og familiedepartementet.

Bondevik skriver i en e-post til Dagbladet at det var Muslim World Leagues leder al-Issa som ønsket et møte med Ropstad.

- Ropstad hadde møtt al-Issa tidligere (2019) - uten at jeg var der - og al-Issa ville gjerne igjen møte Norges religionsminister, skriver Bondevik i en e-post.

Bondevik bekrefter imidlertid at også møtet i 2019 var satt opp av ham og Aamir Sheikh, selv om Bondevik selv ikke var til stede.

- Hvorfor kontaktet du Ropstad selv først, før du kontaktet departementet formelt?

- Det hender flere ganger at jeg muntlig eller via sms sonderer med politikere om de kan delta på møter før jeg tar formell kontrakt, skriver Bondevik til Dagbladet.

- Ekspertene sier at det å få penger fra MWL er å få penger fra det saudiarabiske regimet. Hva tenker du om det?

- Det jeg har mottatt av honorar har jeg fått fra Stiftelsen «Dialog for fred» og jeg kjenner overhodet ingen binding til det saudiarabiske regimet.

- Opplyste du til Ropstad at du hadde fått penger fra MWL?

- Irrelevant spørsmål. Jeg har ikke fått penger fra MWL, men fra Stiftelsen Dialog for fred, svarer Bondevik.

Han har imidlertid innrømmet i et intervju med Dagbladet at han var kjent med at Dialog for fred fikk penger fra MWL.

«Kjære Kjell Ingolf»

Gardermoen  20181102.
Kjell Magne Bondevik (tv) og  Kjell Ingolf Ropstad på KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen.
Foto: Vidar Ruud / NTB
Gardermoen 20181102. Kjell Magne Bondevik (tv) og Kjell Ingolf Ropstad på KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Dette var ikke første gang Kjell Magne Bondevik sørget for at religionsminister og partifelle Kjell Ingolf Ropstad kom i kontakt med lederen for Muslim World League.

Også 7. november 2019 skrev Bondevik en e-post til Barne- og familiedepartementet, som åpnet med «Kjære Kjell Ingolf». Der fortalte han at generalsekretær Al-Issa skulle til Norge i den 19 til 22. november samme år.

- Vedlagt hans CV og skisse til program. Han ønsker å ha et møte med deg, sikkert i din rolle som «religionsminister», skrev Bondevik og foreslo mulige tidspunkt.

Han ønsket også at ministeren skulle bli med på et seminar med vekt på betydningen av interreligiøs dialog, og ba om at svar ble sendt til Aamir Sheikh i Stiftelsen Dialog for Fred. Selv undertegnet Bondevik med «Arbeidende styreleder Oslosenteret».

Også denne gangen takket Ropstad ja til forespørselen.

Husker ikke

Dagbladet har stilt Ropstad flere spørsmål om hvordan han ble kontaktet av Bondevik i februar 2021, og om hvorvidt Bondevik opplyste om at han og Oslosenteret hadde fått penger fra Muslim World League, via Stiftelsen Dialog For Fred.

Ropstad velger å svare med en uttalelse, formidlet gjennom kommunikasjonssjef Line Torvik i Barne- og familiedepartementet.

- Jeg husker ikke innholdet i telefonsamtalen med Bondevik. Jeg har tidligere takket ja til et møte med generalsekretæren i Muslim World League, Al-Issa. Da tok jeg opp viktigheten av at menneskerettighetene må ligge til grunn for all religionspolitikk, skriver Ropstad og fortsetter:

- Jeg takket også ja til å holde innlegg på en religionskonferanse for å snakke om trosfrihet og menneskerettigheter. Men ble forhindret i å delta.

Spørsmålene om hva han tenker om at Bondevik har kontaktet ham to ganger på vegne av MWL, og om han føler han seg brukt, svarer ikke Ropstad direkte på.

Dagbladet spør også Kjell Magne Bondevik hvordan møtet i 2019 kom i stand.

- Aamir Sheikh formidlet til meg et spørsmål fra al-Issa om et møte med «religionsminister» Ropstad, noe jeg fulgte opp.

Bondevik sier han ikke fikk betalt for å formidle kontakt mellom al-Issa og Ropstad i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer