Med penger fra Midtøsten har en stiftelse i Oslo kjøpt moskeer i fem norske byer.

Nå avslører Basim Ghozlan i Amana-stiftelsen hvordan de skaffet millioner i Qatar.

Jakten på moské-millionene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var en vinterdag i 2001 at mannen i sandaler dukket opp på den snødekkede trammen hos Rabita-moskeen, den gangen lokalisert i Møllergata i Oslo sentrum. Det var iskaldt, likevel sto mannen der uten jakke.

- Han kom uten forvarsel. Jeg ga ham jakka mi og inviterte ham inn, forteller Basim Ghozlan (55), forstander i Rabita-moskeen.

Mannen – en universitetsprofessor fra Qatar - ble noen dager og talte i moskeen. Lite visste Ghozlan den gangen hvor innbringende gjesten hans skulle vise seg å bli. 13 år seinere - i 2014 - skulle Ghozlans vennskap med «mannen med sandaler» frambringe 14 millioner kroner til et mosképrosjekt i Larvik. Penger som aldri ble ført i regnskapene til norske myndigheter.

Men først en titt i historien, og i papirene.

Ledestjernen

Med utpregede evner til nettverksbygging og en tydelig offentlig profil er Det islamske forbundet - som holder til i Rabita-moskeen - kanskje Norges viktigste muslimske trossamfunn. Både kong Harald, kronprins Haakon og flere statsråder har vært på besøk i moskeen, og Rabita har arrangert dialogmøter omkring betente temaer – i tillegg til å hjelpe medlemmene med alt fra samlivsproblemer til jobbfrustrasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.