Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk milliongave av nære venner

En lukrativ opsjonsavtale med rabatt på minst tre millioner kroner, setter Storebrand-sjef Åge Korsvold i et svært dårlig lys. Den gavmilde selgeren av opsjonene er Steen & Strøm, som eies av jaktkamerat Stein Erik Hagen, Orkla og Storebrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opsjonsavtalen ble inngått torsdag i forrige uke. Prisen Korsvold betalte for Storebrand-opsjonene er ifølge eksperter ekstremt lav. Dagens Næringsliv har sitert markedsaktører som mener reell pris for opsjonene burde vært mellom 3,2 og 6,2 millioner kroner høyere enn det Storebrands konsernsjef har betalt.

Hemmelig

I flere dager har det vært en dypt bevart hemmelighet hvem som har solgt opsjoner med rabatt til Åge Korsvold. Nå sier mekleren Sundal Collier at utstederen av opsjonene er Steen & Strøm ASA.

Opplysningene er oppsiktsvekkende. Steen & Strøm er nemlig ingen hvilken som helst aktør i Korsvolds sfære:

  • Mer enn halvparten av selskapet eies av Korsvolds venn, både privat og i forretningslivet, Stein Erik Hagen.

  • Nest største eier er selskapet Korsvold selv har ledet siden 1994, nemlig Storebrand.

  • Tredje største eier er Orkla, der er Korsvold ny styreformann og skal lede granskingen av vennen Jens P. Heyerdahls rolle i Orkla-aksjene som havnet i Deutche Bank.

Også ved to tidligere anledninger har Korsvold kjøpt skreddersydde opsjoner til rabatterte priser. Verken Sundal Collier, Storebrand eller Åge Korsvold selv vil fortelle hvem selgeren var.

Ifølge styreformann Jan Petter Collier i Sundal Collier, har en av Steen & Strøms begrunnelser for avtalen vært at selskapet ønsket å gi Korsvold «insentiver til å oppnå en best mulig verdiutvikling for Storebrand». Steen & Strøm er selv stor aksjonær i Storebrand.

Korsvold får støtte

Spørsmålet er imidlertid hvor stor motivasjonsfaktor det ligger i en avtale der mye av gevinsten gis på forhånd.

Storebrands styreformann Jon Gundersen har fått en redegjørelse for opsjonsordningene fra Korsvold. I en pressemelding skriver Gundersen: «Redegjørelsen er etter min mening tilfredsstillende...». Han skriver også at Åge Korsvold gikk ned i lønn da han tiltrådte i Storebrand og derfor valgte å kjøpe opsjoner for egne midler og risiko «for å kompensere inntektsbortfallet» .

- Svært alvorlig

Aksjesparerforeningen er svært kritisk til nyheten om avtalen. Administrerende direktør Knut Traaseth krever at alt kommer på bordet.

- Det svært alvorlige er at det går så lang tid før informasjon kommer ut. Det virker som om Korsvold måtte presses opp i et hjørne, sier Traaseth.

- Dette er et folkeaksjeselskap hvor det er veldig viktig med tillit til konsernsjefen.

- Bør Åge Korsvold gå av?

- Jeg skal ikke foregripe begivenhetenes gang. All informasjon må fram, hemmelighold kan få alvorlige følger.

- Gjør det saken mer alvorlig at nære venner og forretningsforbindelser står bak opsjonsavtalen?

- Det er nære forbindelser mellom Stein Erik Hagen og Åge Korsvold både forretningsmessig og privat. Denne saken reiser spørsmål om noen aksjonærer får mer informasjon enn andre. Derfor er det ekstra viktig at all informasjon er åpen, sier direktør Knut Traaseth.

HARDT PRESSET: Gårsdagen ble ikke så enkel for Åge Korsvold, etter at den hemmelige selgeren av hans siste opsjonsavtale viste seg å være venner og forretningsforbindelser.